L’expulsió morisca fou un drama humà. Recuperar les històries de les persones  més menudes que es van quedar orfes i marginades per l’estupidesa de la rasa humana és una tasca farragosa i lenta. L’historiador i investigador ontinyentí Ignasi Gironés porta més de vint anys en eixa feina investigadora de traure a la llum l’abundat documentació d’eixos xiquets i xiquetes descendents dels antics pobladors de les nostres terres.  Ell parla d’holocaust (espoliar) perquè l’estat espanyol “rapta” els fills als seus pares expulsats de les seues terres. L’ordre d’expulsió dels moriscs anava unida a la retenció dels xiquets/es. Que havia passat amb els xiquets? Se’n havien anat? S’havien quedat? Quants? Qui els tenia? Que s’estava fent amb ells?

 Un llistat de 2.420 “morisquets” (xiquetes i xiquets) trobats després d’expulsió i que no foren declarats. Morisquets arreplegats pels soldats que els compraven o mataven als seus pares. D’aquesta manera l’estat va pagar als soldats el botí d’una expulsió i una guerra.  

El rei Felip va morir l’any 1611 i per no morir en pecat va obligar a recomptar, alliberar i formar als morisquets i prohibir l’esclavitud dels mateixos.

 POBLE DESTÍ DELS MORISQUETS

Ador : 3 xiquetes i 5 xiquets entre 6 i 12 anys. Una d’elles, Àngela, de 11 anys i una piga, venia del poble de La Vall de Laguar i va anar a casa de Pedro Mascarell.

Palma:  4 xiquetes i 1 xiquet  d’entre 3 i 10 anys. Dos d’ells van anar a casa la vídua Mascarella.

Albaida: 15 xiquets (tots ells i 6 com esclaus) més majorets entre 9 i 15 anys. 10 al palau del Marqués.

POBLE D’ORIGEN DELS MORISQUETS

*un incís, la majoria dels morisquets no tenen indicat el seu origen en les llistes conservades en els arxius; aleshores el número indicat sols és d’aquells morisquets que sabem d’on venen*

Albaida : 2, la xiqueta se’n anà a València a ca un agutzil, i el xiquet a Alacant a ca un notari.

l’Aljorf : 1 xiquet de 14 anys amb un piga al nas se’n anà a Ontinyent a ca un cavaller.

La Vall de Laguar :  137 xiquetes i xiquets entre 2 i 14 anys i entre altres marques (senyals) físiques que s’indiquen: tort, visc, amb colps, pigues, pell blanca, monyo ros, berrugues, marques a les mans, pigota, ferides al cos, tinya, cremades, orella partida, etc.

Els pobles de destí d’eixos 137 “morisquets” foren a 33 pobles valencians (de la A fins la X)  i 1 italià: Ador, Alacant, Asp, Benimaclet, Benissa, Campanar, Catral, Crevillent, Cullera, Dénia, Elda, Elx, Gandia, Massamagrell, Monòver, Murla, Mutxamel, Novelda, Oliva, Ontinyent, Oriola, Ondara, Palermo, Pego, Petrer, Polinyà, Relleu, Sant Joan, Sueca, Torrent, València, Verger, Xàbia, Xixona.

 Morisc: antic musulmà obligat a abraçar la fe cristiana

Holocaust: Matança molt nombrosa d'éssers humans

Espoliar : Desposseir (a algú) d'allò que li pertany

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog