Partit judicial dAlbaida : 1834-1968.

Passejant pels carrers del poble em fixe un rajol/taulell de ceràmica quadrat amb esmalt vidriat escrit en tinta negra (Avgda. Fora-Fora).

Un partit judicial és una divisió territorial establerta per ladministració de justícia on hi ha un o més jutjats de primera instància i instrucció. Sol estar integrat per més dun municipi de la mateixa província. Abans, ladministració de justícia requeia en els corregidors i alcaldes majors i ordinaris. Anteriorment, en batlles i senyors.

Després de la mort del rei Ferran VII (29/09/1833), la regent Maria Cristina fa una gran reforma administrativa amb una nova divisió territorial que segle i mig segueix vigent: Els corregiments passen a dir-se en 49 províncies (model francès de departaments). També reorganitza els territoris al voltant de la capital de província (caserna, jutjat i governador civil).

Lany següent, 1834, es divideixen les províncies en partits judicials tenint en compte els límits provincials. En els partits judicials es posaran els jutjats de primera instància i instrucció, que més tard seran la base per als districtes electorals i la contribució. En 1868 hi havia 463 partits judicials (uns huit municipis). A les eleccions municipals de 1999 havia 8.037 ajuntaments.

Des daquells temps, aquesta divisió ha patit pocs retocs (modificar límits o noms i el canvi de dir-se governador civil a subdelegat del govern). La primera modificació de límits (1836) afecta al poble dAlbaida (i daltres): ampliació de la província de València a costa dAlacant. Per què? En la divisió de 1834, Albaida pertanyia a la província dAlacant.

Des de llavors, aquesta divisió ha sofert retocs mínims: algunes modificacions de límits i denominació i el canvi de nom de cap polític, primer a governador civil i, posteriorment, a subdelegat del govern.


El partit judicial dAlbaida de la província dAlacant estava format per 22 pobles, ídem de vecinos,5.614; ídem de almas, 22.893 :

2 anys més tard, Albaida passa a formar part de la província de València.












 

 

 

 

 

 

 

 

Curiositats :

- En lArxiu Municipal dAlbaida tenim conservats més de 140 documents del partit judicial. Entre altres documents tenim veredes (ordre o avís que es despatxa per a fer saber alguna cosa a un número determinat de llocs pròxims), pressupostos, juís verbals, abastiments, elecció procuradors, etc.)


- any 1896, reina regent- minoria edat dAlfons XIII- Maria Cristina, el 20 dagost es tanca el jutjat de primera instància i lajuntament sol·licita una reposició del mateix essent alcalde José Tormo Giménez. El 27 dagost es crea una junta local amb adhesió de 138 veïns prohoms del poble pagant una quota fins que lestat es faça càrrec de la reposició del mateix. Això serà el 23 de novembre

5 anys més tard, Lany 1901, lajuntament reintegra el 60 % de les quantitats avançades per a la reposició del jutjat de primera instància.

- any 1926, intent de supressió del jutjat de primera instància per part de lestat espanyol per raons econòmiques nacionals (situació precària = despeses gravoses/costoses) i sols tindre recolzament moral dels ajuntaments de la comarca. Lajuntament dAlbaida (lalcalde era Rosendo Juan) fa una arreplegada (plec) de de signatures per a què no els tanquen i està representada en Madrid per Elías Tormo (president del Consell Suprem dInstrucció Pública) i pel seu germà Santiago (advocat), també va a Madrid Isidro Ballester que viu a València.






- any 1950, es fan obres en el jutjat de primera instància i instrucció. Lobrer era Batiste Cerdà Pons, la instal·lació sanitària va anar a càrrec de José Renú Abad, els pintors foren Ricardo Soler Galbis Tormo i Carmelo Soler Martínez el dAtzeneta, el fuster fou Manuel Boscà Antolí i la instal·lació elèctrica la va posar S. Soler.

- El B.O.E. de 26 de novembre de 1965 publica el decret 3388/1965, de 11 de noviembre  de modificació de la Demarcació Judicial... La demarciación de partidos judiciales instaurada por nuestras viejas Leyes orgánicas no responde ya a las necesidades de la Administración de Justicia.....

- la documentació corresponent als toms IX a XI es pot trobar a lArxiu Històric Nacional (1940-1968)

PARES | Archivos Españoles (mcu.es)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog