Diuen i conten que 10 de cada 100 persones són CC “Compradors Compulsius” . La meua
innocència comercial em fa creure (ho
atribuisc) que la culpa és de la publicitat, el materialisme actual i les
facilitats per comprar que ofereix internet. Aquesta setmana ho podeu comprovar
amb el “divendres negre” (jo diria ja
setmana negra) que obri les portes del consumisme “excessiu” nadalenc.
Però jo no vull parlar d’eixos temes (ho deixe als experts),
la pluja, el fred i una fotografia han fet que recordara una tradició perduda :
la matança del porc :
era una activitat molt arrelada en les nostres cases. Era un
acte familiar i festiu perquè necessitava de moltes mans per fer-la. El
carnisser no esperava que l’esmolador (ofici ambulant) apareguera pel poble
perquè a casa tenia la pedra (d’oli o d’aigua) adequada per esmolar els ganivets
i les destrals. Una vegada extretes les vísceres del porc , el que es feia era
pesar-lo en canal amb la romana. La “romana” és una balança de braços desiguals,
en la qual el cos que es pesa és col·locat a l’extrem del braç menor i s’equilibra
amb un piló (pes) que es fa córrer al llarg del braç major.
Encara recorde les paraules del “Rabosa” (carnisser del
poble) :
“- josep, del porc s’aprofita tot!!”
Ara, els fills, Sergi (i el seu gantxo per a dur el porc a
la taula i posar-lo en decúbit lateral) i Òscar (amb la Juana i seus ingredients
secrets) volen tornar treure-li profit al porc : sobrassades, botifarres, poltrotes,
blanquets, ....
Una elaboració artesanal amb la sang líquida, el magre del
cap, del cuixot i de la papada, amb les espècies naturals com el clau, el pebre
negre i la sal i l’ús del budell de l’intestí gros perquè és més resistent a
les altes temperatures de la cocció. Així s'ha anat elaborant l'embotit al
llarg del temps, aconseguint conservar el producte de forma natural.
Què més cal?
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada