Divendres 12 de maig de 2023.

 Mira per on, les formigues tenien raó. Vicent PLOU. Parle per lo de l'altre dia, sobre si plouria o no perquè les formigues feien filera i el refrany de la pluja.

Ara si voleu, escolteu la cançoneta de Lali BeGood i Quico Tretze i després seguiu llegint:

https://music.youtube.com/watch?v=yfGTkeoQjFY

Hui estic on poc trist perquè ahir vaig xafar un formiga entrant a la biblioteca. S'ha creuat pel mig i no ho he pogut evitar. Grans o xicotets, no ens hem de fer mal, perquè més enllà de la mida, minúscula o majúscula, crec que no som tan diferents perquè tots tenim una VIDA.

Curiositats sobre les formigues :

- les formigues són els éssers semblats als humans en diferents aspectes com: fan guerres, empresonen esclaus i viuen en comunitat.

- el formiguer més gran es troba a la regió de Tomsk, ciutat situada a l’est de la Sibèria Occidental. L'alçada és de 3 metres i el seu diàmetre és de 5 metres. Al costat dels membres d’aquesta família s’està construint un nou habitatge idèntic.

- les larves de sexe femení i masculí naixen des dels ous. Quina d'elles estarà en el futur depèn de la nutrició i la dieta.

- en la vida d’una formiga hi ha un procés constant d’aprenentatge. Les adultes transmeten la seua experiència als més joves, mostrant com actuar. Si una formiga adulta troba el menjar, condueix al llarg de la mateixa trajectòria a la jove perquè ella mateixa puga trobar el menjar.

- les formigues ajuden a créixer moltes plantes i milloren la qualitat del sòl. Són les infermeres forestals. No obstant, també hi ha formigues que perjudiquen els cultius o construeixen nius en habitatges humans.

- no tenen ni dents, ni mandíbules.

- les formigues i les abelles són un exemple d’organització col·lectiva en el món natural amb una coordinació perfecta dels individus: subordinació, disciplina i obediència de l’individu la importància del qual se sacrifica pel benestar de la comunitat.

I com cantaven al meu poble la gent major, m’acomiade de vosaltres:

“...és molt gran, és molt gran, el que les formigues fan....d’hivern no ixen, només trauen el cap esperant que vinga l’hora de segar el blat del jardí... és molt gran, és molt gran...estan lliures de “cupo”, no paguen contribució ....recorren les eres formant processó...és molt gran, és molt gran, el que les formigues fan...

Dimarts 9 de maig de 2023

Quan les formigues fan filera i treuen terra del niu, adoba la gotera i fuig del riu. Canvi d'oratge? això, al menys, diuen els refranys.


 

 

 

 

 

 

Comentaris

  1. De veres és, que no havia sentit mai que les formigues marcaven (anunciaven) aigua, les oronelles volant a rinxo terra, les mosques embafoses, Montgó i el seu capell...però les formigues aquests darrers dies han botat a les primeres pàgines de la informació, bé, ho podem deixar en la primera pàgina de les xarxes, per anunciar un aigua q malgrat la flor de l'olivera i les festes, és benvinguda.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog