Vespra de reis i els alacantins/valencians de la punyeta li diuen frescoreta al fred. Jo soc de fer cas als majors (lexperiència de la vida) i recorde que quan vivia a Sòria, allà meitat segle passat, ens deien que passejar a peu té efectes beneficiosos. Era la frase:  coge el tren de san Fernando, un rato a pie y el otro andando. A més a més, els meus iaios alacantines també em deien que lairet fresquet del matí és un gran revitalitzant natural en hivern perquè lexposició a la frescoreta convida al nostre cos a adaptar-se als canvis de temperatura, augmenta la nostra capacitat de treball i esforç i millora la tolerància davant els que no el volen bé i lestrès. Com jo en aquells temps no entenia el valencià, puix vinga, passejada matinera amb pantalons curts i samarreta de màniga curta. Sels va oblidar explicar-me que tenia que abrigar-me. Com molt bé diu ma tia ladeleradelmoll: thas de quedar rient darrere d Odín (el nostre gos) i amb prunyons al pàmpol.  

Prunyons (de sabañones, no daranyons endrino-). Els prunyons són doloroses sensacions de fred o coïssor en parts del cos que han estat congelades. Es produeixen després d'una exposició al fred, encara que no siga molt intensa.

Gràcies a la sang que circula pel nostre cos, la nostra pell i teixits tenen una temperatura constant. La temperatura de la sang es deu al calor de lenergia que alliberen les nostres cèl·lules quan cremen aliments (procés estable daliments i oxigen).

Les lesions produïdes pel fred no es manifesten ni en llocs extremadament gelats, si la pell, dits de les mans i peus, orelles i nas estan ben protegits i no queden exposats a laire durant molt de temps.

Les lesions provocades pel fred poden ser la hipotèrmia (tot el cos es gela amb temperatura corporal anormalment baixa), el congelament parcial, el congelament (teixits destruïts). Lexcessiva exposició al fred també provoca prunyons i peu dimmersió (quan el peu està humit envoltat de mitjons-calcetins- o botes durant dies).

Sabeu com es curen els prunyons?

La saviesa popular ens diu que amb la flor del baladre. Sí, no estic tronat, se que és una flor destiu. Per això, quan ve el bon temps, no hi ha prunyons. 😉

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog