Mirant documentació antiga, lamiga Mª Luisa es troba un document de 1712 on hi ha un juí perquè el queixer de la sèquia no estava ben conservat.
Queixer? Els dos ens quedem mirant-mos amb els ulls oberts com pàmpols. No havíem sentit ni escoltat mai eixa paraula. Agafe el diccionari Alcover-Moll i ens diu :
-Queixer : canal o llit artificial per a una séquia o conducció daigua.
Per a alguns de vosaltres (lectors) tant queixer com séquia són paraules desconegudes. La séquia és una excavació llarga revestida de rajola o pedra que serveix per a conduir laigua duna font, dun riu ja siga per a regar per a abastir daigua al poble o per moure els molins. La sèquia mare és la més ampla i pren laigua directament del riu o font i la reparteix per mig de sequioles o sequions. A la comarca de La Safor, els sequions són els conductes derivats dels braçals, i dels sequions parteixen altres conductes més estrets anomenats regadores.
Aleshores si la mare és la sèquia gran, com sanomenarà la secundària? Sí , ho heu endevinat : sèquia fillola.
Recordeu que laigua han estat lelement que va fer possible el pas del nomadisme al sedentarisme dels éssers humans (agricultura i ramaderia).
Pel nostre rotgle, i en conjunt, els nostres espais de regadiu els podem considerar com una més de les herències (tranquils, aquesta herència no té un impost sobre successions i donacions com la dels nostres pares i mares) destacable dels vora 8 segles de presència musulmana:  això és del temps dels moros.
Jaume I (segle XIII) atorga privilegis (Furs) als nous propietaris cristians que tenien que regar segons que antigament és acostumat en temps de sarrahins
A Pego hi ha una cançó popular que diu Una llauradora plora / a la vora dun sequiol, / i un llaurador la consola / amb una fulla de col
Una altra petjada al nostre paisatge rural que estem deixant que sesborre  del nostre patrimoni.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog