Vull començar el tastet amb un proverbi:

Un llibre obert és un cervell que parla; tancat, un amic que espera; oblidat, una ànima que perdona; destruït un cor que plora. Proverbi hindú

Malauradament, després de la presentació d’un llibre, aquest sol quedar arraconat en les prestatgeries de casa (o d’una biblioteca) com un element decoratiu més durant una llarga temporada, per no dir, tota la seua vida. Pocs, molts pocs, agafem un llibre del seu llom, l’obrim i el llegim.

Tinc entre les mans, a punt d’acabar la seua lectura, “El Archivo parroquial de la Vall de Laguar: antecedentes y anàlisis” de Daniel Riera Moll. Un gran treball d’investigació i estudi fet pel Daniel, mestre jubilat. Enhorabona!!

L'arxiu parroquial és, en un sentit ample del concepte, el lloc en el qual s'ha  depositat tota la documentació rebuda i generada per una parròquia. Segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE, 2007) a Espanya hi ha 14.118 arxius eclesiàstics, dels quals el Cens-guia d'arxius espanyols (Ministeri de Cultura, 2007) identifica com a parroquials 12.907. No hi ha dubte que estem parlant d'un número de dipòsits documentals molt extens i que tant per la seua quantitat com per la qualitat dels fons que alberguen, s'han configurat com una ferramenta essencial per a la investigació al nostre país, sent, en alguns casos, l'únic instrument amb el qual compten els investigadors per a dur a terme els seus estudis. Recordar-vos que l'existència dels arxius parroquials es va generalitzar, de manera oficial, amb el Concili de Trento (1545-1563). En el cas dels documents sacramentals, els estudis estan orientats a la història demogràfica, la genealogia, i de les mentalitats del que anomenem com a microhistòria o de quilòmetre zero. Per exemple, en el cas de La Vall de Laguar, l’expulsió morisca (1609) i l’origen dels seues repobladors es pot estudiar en l’arxiu parroquial. L'encreuament dels registres baptismals i defuncions permet conéixer els índexs de natalitat i de mortalitat. En el cas dels naixements els índexs d'il·legitimitat, quant als fills de pares no coneguts, els xiquets expòsits etc. Amb les partides de defuncions sabem els fidels que van morir dins el si de l'església i conéixer la causa de la seua mort que pots associar-se a epidèmies o a altres causes naturals. Els registres matrimonials proporcionen dades valuoses sobre les parelles que pretenen contraure matrimoni: la seua edat, origen, ofici, etc.  

No voldria acabar el tastet sense recordar-vos un dels primers treballs d’investigació que vaig fer i que es va publicar en la revista comarcal “Aguaits” nº 8 (any 1992) i que es pot llegir on-line : “Inventari de l’Arxiu de la Parròquia de Santa Ana (Campell) i dels seus anexes : Benimaurell i Fleix (Vall de Laguar)”

Vinga feu clic i llegiu!!

https://raco.cat/index.php/Aguaits/article/view/66006


BON ESTIU!!


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog