I per què no?

Se que ella no vol ser la protagonista del meu tastet; la comprenc, però la possibilitat de recordar (o imaginar) amb paraules és allò que ens fa únics als éssers humans. Paraules orals o escrites, em dona igual. Gravació sonora i/o escriptura, és el rastre que deixem a les altres generacions. És la voluntat d’un fet per a què no s’oblide, el desig de transcendir. A cau d’orella es conten els secrets, i així la paraula oral o escrita activarà la nostra memòria al voltant del foc, del tendur o de les actuals xarxes socials.

 L’escrit el tenia guardat en “una carpeta” del USB...

...El 12 de setembre de cada any és celebra el DIAM, però per a una persona malalta com ella quasi tots els dies de l’any són DIAM....

Comença a fer-se de dia i sona el telèfon en la tauleta de nit. És el de Rosa M.O., però ella no està. Ha passat una mala nit i van.... Està en el sofà amb les persianes baixades. Té una bossa de gel al cap, s’ha pres la medicació i ha demanat que li “traguen el sol del cap” (pràctica popular per curar les insolacions).  Per ara, res està funcionant-li (tractaments). La neuròloga es fa creus.

Continua sonant el telèfon i l’agafe.

 -“Bon dia E.E., Rosa no pot acompanyar-te. Ho sentim de tot cor. No ha dormit res en tota la nit per culpa de la migranya i no podrà ajudar-te hui.”

Estareu preguntant-se que vol dir l’acrònim DIAM ?

Dia Internacional d’Acció contra la Migranya.

La migranya és una malaltia neurològica que a més de manifestar-se en un mal de cap intens, pot anar acompanyat d’altres símptomes com : vòmits, intolerància a la llum i el so, etc.

La migranya és un tipus de mal de cap que es caracteritza per episodis repetits de gran intensitat, que poden impedir a la persona afectada desenvolupar les seues activitats, i que solen durar hores o fins i tot diversos dies. Una patologia que és caracteritzada per la OMS com la sexta causa mundial d’anys perduts per discapacitat, però on sols un 40% rep un diagnòstic i tractament adequat. A banda de les pèrdues econòmiques relacionades amb l’absentisme laboral i la caiguda de la productivitat, la malaltia també pot afectar les activitats quotidianes no remunerades (parella, fills, quefers diaris, gaudir del temps d'oci, etc.).

La veritat és que el diagnòstic i tractament adequat per als pacients amb migranya o cefalea encara és un repte i pot tardar entre 7 i 10 anys a rebre l'atenció especialitzada correcta. Inclús en el cas de Rosa M.O., molts més perquè encara estem sense trobar el tractament positiu i correcte.

Paraules escrites per a reflexionar, mirar-nos a l’espill de casa i pensar què podem continuar fent perquè les persones amb migranya tinguen l'ajuda adequada per a poder controlar millor els atacs.

DONEM-LI VISIBILITAT !!

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog