S’APEGA, POR, PLORAR, IGNORÀNCIA, IMPOTÈNCIA, AMAGAT, EXPULSATS DEL POBLE, PASSAR-HO MALAMENT, PAGAR JUSTOS PER PECADORS, TOCAR LES CAMPANES QUAN ES DIAGNOSTICA, CREMAR-HO TOT, NO DONAR NI PA, NO DIR RES.

Aquests dies d’hospitals i descans del treballador m’han servit per a poder acabar de llegir un llibre que m’havien regalat i que voldria donar-vol a conèixer.

“Éramos todos iguales: relatos de vida en torno a la lepra” d’Antonio Garcia Belmar és un llibre editat per Publicacions de la Universitat d’Alacant. Érem tots iguals no és un llibre sobre la lepra, encara que tot en ell gire al voltant d'esta malaltia. Els relats de vida ací reunits ens parlen de l'experiència recent de persones que es van enfrontar a una malaltia associada al passat i de les estratègies individuals i col·lectives amb les quals van aconseguir recuperar la identitat arrabassada i defendre la seua dignitat personal. Ens tracen trajectòries vitals marcades per la por i el rebuig i ens revelen les raons i interessos que els van alimentar. Són relats ancorats a un temps i a un lloc, però la seua lectura ens transporta a territoris atemporals i universals de la condició humana. Són històries d'unió, amor i resistència de persones que van aconseguir tornar a sentir-se iguals en un món que els va assenyalar com a diferents.

És una invitació a escoltar el que ens compten els qui es van enfrontar en primera persona a una malaltia de la qual van aconseguir curar-se, però que va marcar per sempre les seues vides amb una taca indeleble del color de la por i del rebuig social. És una invitació a aprendre dels qui van sotmetre els seus cossos a tractaments i cures que els van salvar la vida, alhora que els despullaven del dret a decidir sobre ella. De la capacitat per a defendre la seua dignitat com a persones i recuperar el control sobre els seus cossos i sobre les seues vides és del que ens parlen, en essència, els relats ací reunits.

Esta col·lecció de relats de vida entorn de la lepra no pretendre donar veu als qui no la van tindre. Tan sols aspira a desactivar per un moment els mecanismes que han servit històricament per a silenciar-la.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog