El portal temàtic Fontilles i la lepra a Espanya és fruit de la col·laboració entre la Fundació Fontilles i la Universitat d'Alacant (Antonio Garcia Belmar) amb el suport econòmic de la Sasakawa Health Foundation, que va aportar els fons necessaris per a recuperar, digitalitzar i editar l'àmplia mostra de revistes, obres, imatges, testimoniatges, documents i objectes del patrimoni històric de Fontilles que ací es posen a l'abast dels qui s'interessen per ells i, sobretot, dels qui, gràcies a ells, puguen interessar-se per la història de Fontilles i la lepra a Espanya.
L'arxiu històric del Sanatori de Fontilles conserva un ric i complet fons documental i material, que és testimoniatge de la història d'una institució amb més d'un segle d'existència i de la vida de les milers de persones que la van habitar durant este temps, algunes d'elles encara allí.
L'arxiu documental consta de prop de dues-centes caixes de documents i més de cent cinquanta llibres de registre que aporten una abundant i detallada informació sobre la història institucional, comptable, patrimonial, mèdica, científica, religiosa, social i humana del sanatori i els seus habitants. Entre les nombroses sèries documentals que ho componen es troben els llibres d'actes de la Junta de Govern i la Junta de Patrons, els estatuts i reglaments, els balanços econòmics i la documentació sobre els béns patrimonials i l'activitat financera i comptable de la institució, els projectes, plans i informes derivats de la història arquitectònica i paisatgística del sanatori, els expedients relatius a la contractació, organització i remuneració del treball realitzat pel personal laboral, la documentació derivada de l'activitat desenvolupada pels religiosos jesuïtes i les religioses franciscanes, els registres del treball assistencial encomanat als centenars de voluntàries i voluntaris o els quaderns i registres de laboratori, testimoniatge del treball d'assistència clínica, investigació i formació dut a terme pel personal sanitari.
També es troben guardats els llibres de registre d'ingressos, altes i defuncions o dels expedients administratius i les històries clíniques de totes les persones ingressades o tractades des de la seua inauguració en 1909.
Este fons documental compta amb un inventari sumari, que permet conéixer el contingut i les dates extremes dels expedients i carpetes contingudes en els lligalls numerats. La seua consulta es pot realitzar en la seu de l'Arxiu de Fontilles. El fons està en procés de catalogació i digitalització. Això facilitarà la seua consulta i accessibilitat en línia.
Les activitats d'investigació, assistència mèdica, treball i oci desenvolupades pels habitants de Fontilles durant més d'un segle han deixat un ric patrimoni material, testimoniatge de les formes de vida d'estes persones i dels propòsits de la institució que les va albergar com es puga tractar d'instruments, utensilis, aparells, proves diagnòstiques, reactius i preparats utilitzats en les tasques d'assistència clínica i d'investigació de laboratori dutes a terme pel personal mèdic i assistencial del sanatori; d'eines i màquines utilitzades en els tallers destinats a l'aprenentatge i pràctica d'oficis; de vestigis materials de les infraestructures tècniques de les quals va ser dotat el sanatori al llarg de la seua història; o d'estris i objectes lligats a les activitats d'oci i expressió artística realitzades per les persones que van passar part de la seua vida en el sanatori. Estos objectes han sigut recuperats i emmagatzemats en dependències especials, amb la finalitat de garantir la seua conservació i procedir a la seua catalogació. El resultat final serà una col·lecció d'objectes consultables in situ i un catàleg accessible a través d'este portal.
Més informació en :
https://www.cervantesvirtual.com/portales/fontilles_y_la_lepra_en_espana/
O en l'etiqueta "Fontilles" d'aquest blog :
http://josepmoll.blogspot.com/2018/09/estic-en-la-placa-del-poble.html
http://josepmoll.blogspot.com/2013/10/feia-temps-que-volia-escriure-sobre.html
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada