Dietari de 5 dies sense hores: del 14 al 18  Dissabte nit. La impotència i tristor fa que tinguem el cor amb un puny i els c...... a la gola des del dissabte per la nit quan estava fent-me un quintet amb els fills al bar de L'Hedrera del Poble Dalt. Cap a les nou comença a llampar i cauen quatre gotes com a xapes de 5 duros. Ens acabem el quintet i sentim un tro sec darrere la Serra d'Ebo o de la Carrasca. Poc després, els fills m'informen que les xarxes socials parlen de foc al poble d'Ebo. Encara  no són les dotze de la nit i una llargíssima línia de foc traspassa la carena de la Serra de la Carrasca (o Ebo). El foc és insaciable i indomable. He acabat de conèixer la rosa dels vents (llebeig, ponent, llevant, ...) que la giren cap ací i cap allà. El foc pareix controlat que no estabilitzat; de colp i volta, torna a reavivar perquè ha canviat la direcció del vent o sents un tro com una carcassa, ha esclafit un margalló. Però bé, seguim fent poble col·laborant i lluitant per salvar-lo.

Diumenge 14. Nit i Matinada trista per al poble perquè es crema la natura (flora i fauna). Un desastre. El fum i la cendra omplin el poble. Cap a les quatre del matí, para el fort i calent vent de ponent. El foc estaria a hores d'ara dins del Poble Dalt sinò haguera parat eixe vent. Ara bufa de llevant. Va començar la nit del dissabte al poble d, Ebo ((rellamp sec) i en menys de mitja hora ja estava en la carena de la Serra d'Ebo que es terme de Laguar. El foc es veu a menys de 2 km de la caseta on passe les vacances d'agost. Aclareix el dia i hi ha un parell d'helicòpters mollant aigua sense parar. Poen aigua des de  una bassa forestal que hi ha darrere del restaurant Venta del Collao. En cas que travesse el barranc de Racons i el de l'Infern... vorem que pot passar. Vesprada diumenge, el vent amaina i canvia a xaloc els forestals i bombers controlen el foc gràcies al camí de les Juvees que van fer els nostres iaios. Però  es veu un fum molt negre al barranc de Sequers (pinada). Tinc al meu fil, al cunyat i un amic, amb els permisos i autoritzacions corresponents, col·laborant i ajudant dalt a la muntanya (restaurant Venta del Collao). Els bombers els han demanat ajuda perquè ells coneixen els camins i sendes per on poden transitar les motobombes i camions, i en cas de necessitat poar aigua del restaurant.
Diumenge vesprada. No pinta res bé la cosa. Estan tirant aigua al restaurant per refredar-lo i evitar que es creme. La nit es presenta molt llarga.

Dilluns 15. La partida contra el foc continua pintant bastos per al poble. Ha fet una nit ventosa i ha girat el vent a llebeig i el foc de la partida de Petracos (Castells) és regira en dues llengües. Una llengua cap el Pinet, barranc de Moragues i Garga. L'altra se'n puja per la la partida de la Penya Roja cap al Collao a velocitat endiablada. Els telèfons no paren de sonar des des les 4. Nosaltres estem a l'eixida del poble en el camí del Collao, des de les cinc i mitja de la matinada, col·laborant i vigilant fins que arribe policia Orba. La nostra funció es evitar que passen curiosos i sols veïns que tenen casetes i animals.
Dilluns vesprada. Estem amb els bombers de Mutxamel quan fan la pausa dinar (chapeau per eixos professionals; també per les brigades forestals) i pareix controlat i estabilitzat. Baixem al poble, però al cap de dues hores torna a encendre's. Tornem a pujar perquè el foc ha reviscolat i està en les parets de la caseta del meu germà i del meu cunyat  (la casa dels anglesos).


Dimarts 16. La feina dels bombers i forestals ens impressionant en unes condicions quasi inhumanes. El foc està molt descontrolat i com està tant escampant hui els mitjans aeris encara no han començat a treballar per ací. Deuen estar en altres zones onestan desallotjant a les persones(les valls de l'interior de la Marina Alta).

Dimecres 17. Impressiona la foscor de la nit caminant en el silenci i escoltar el crac, crac o esclafits secs que diuen que el foc està viu, que està corant les soques cremades per tornar a bramar.

Dijous 18. Clareja, alce el cap, mire el cel i el veig de color blau, escolte als pardalets cantar. Sembla més calmat el dia amb un poc de vent de llevant i el foc sembla que està controlat, però queden focus però pareixen controlats i en procés d'extinció...pareixen perquè portem des del dissabte nit així...
Potser que ara sí, malgrat que continuen passant avionetes i helicòpters. No es veu fum. Estaran vigilant per si queden punts calents per repassar. Devem estar en la fase coneguda com d'extinció.

Comentaris

  1. Josep, no hi han paraules per afegir al teu relat tant dolent i trist, sols puc veure l'estima pel teu poble i per la gent de la Vall de Laguar i voltants. Molts ánims. Maria

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog