És una, o són tres, o poden ser deu o poden ser totes les xiquetes del món.

És dilluns, vespres del dia 8 del tercer mes de lany. Plou. La deixarem caure. Sobri la porta de la biblioteca i veig 3 paraigües. Entren 3 usuàries amb carnet lector des de fa un grapat danys. Els mestres els han manat fer un treball sobre el Dia Internacional de la Dona.

Una, és negra, sa mare és africana; laltra, és emigrant, procedeix dels països de lest europeu; i la tercera, és aborigen (de la terreta). Les tres parlen entre elles en valencià i em pregunten que volen fer una treball sobre el dia de la dona un poc diferent. No sols copiar i pegar del google i de la wikipèdia. Com quasi sempre, les biblioteques responem a les preguntes que ens fan i els fem arribar un grapat de llibres del Raconet Lila i els ajudem a escorcollar entre el maremàgnum dinformació dels buscadors dinternet.

Trobem en la pàgina de lassociació de dones periodistes la següent informació : el 8 de març es celebra en tot el món, menys en els països musulmans, però no està clar lorigen del dia internacional de la dona. Són confosos. Si busquem en la historiografia espanyola, la vinculen a la commemoració de lincendi duna fàbrica tèxtil (Cotton) a Nova York lany 1857 o 1908, depèn de les fonts on escorcolles. Les obreres de la fàbrica shavien declarat en vaga per les insuportables condicions laborals. El propietari les va tancar i va pegar foc a la fàbrica. Moren 129 treballadores. Però, la historiografia nord-americana relaciona el dia 8 de març amb una manifestació (salaris baixos i 12 hores laborals per dia) de treballadores del tèxtil lany 1908. En cap de les dues versions, segons diverses investigadores (A.I. Álvarez, R. Côte, L. Kandel, F. Picq) shan trobat proves de de lincendi ni de la manifestació.

En canvi, si hi ha proves de la vaga de les obreres de bruses (Triangle) de lany 1909 a N.Y. A la mateixa, suneix el sindicat internacional de treballadors del vestit que dura 3 mesos, però sense cap èxit. Un any després, un incendi va destruir part de la fàbrica i van morir 146 treballadores. Aquest fet va ser la primera vaga de dones treballadores al Estat Units damèrica demanant millores en les condicions laborals, però tampoc seria lorigen del dia internacional de la dona.

El cert és que els orígens estan lligats als moviments obrers i partits socialistes dEuropa i els EEUU. Per exemple, Womans Day, un dia de reflexió i acció, va tindre lloc el 3 de maig de 1908 a Chicago reivindicant el sufragi femení i rebutjant lesclavitud sexual. A Europa, en Copenhague lany 1910, sinstaura el dia internacional de la dona (dret a votar, ocupar càrrecs públics, fi discriminació laboral, dret a treballar i estudiar) que es celebra el 19 de març de 1911 (Àustria, Alemanya, Dinamarca, Suècia) on van participar més dun milió de dones (segons lONU). El dia de celebració va anar canviant fins 1914 quan sinstitueix el 8 de Març.

Resumint, el Dia Internacional de la Dona no es pot vincular a un sols esdeveniment aïllat. És el procés transformador duna societat canviant. Nacions Unides proclama lany 1975 com a Any Internacional de la Dona i el 16 de desembre de 1977, lAssemblea General va aprovar i convidar a celebrar el Dia de la Dona, el 8 de març de tots els anys.

És una, o són tres, o poden ser deu o poden ser totes les xiquetes del món. Totes teniu il·lusions i somnis, no tingueu por al senyor NoHAM (NoHoAconseguirasMai) encara que us òmpliga les butxaques amb pedres per a què no pugueu volar. Aneu a buscar al senyor SVP (SiVolsPots) perquè us farà unes ales que no es veuen, i que totes les qui teniu somnis i il·lusions les teniu amagades sense saber-ho per a fer-se realitat.


En https://www.albaida.es/va/pagina/guies-lectura de la biblioteca dalbaida trobareu unes guies de lectura sobre el racó lila, pla digualtats, integració social, dones de la ciència, etc.

Comentaris

  1. Esta vega tas superat papi💜💜💜💜💜💜💜💜🎵🎶🎵🎶💜💜

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog