Xicó, agafa la botija i ves al pou de baix que ens hem quedat sense aigua per a beure. Allí trobaràs el poal, la corda i la corriola, però ves amb compte de treure el cap perquè el gat va voler atrapar el ratolí del pou i ja no l’hem tornat a vore (**).  Iaio, està plovent, no podem poar l’aigua de la cisterna? (***)

Cada 22 del 3 (*) és celebra el dia mundial de l’aigua. Enguany, març té pinta de batre tot tipus de registres pluviomètrics i omplir el tresor amagat de les aigües invisibles. Les aigües subterrànies. Són aigües que es troben baix terra, en el que anomenem com aqüífers (formats de roques, arena i grava). Després d’alimentar brolladors, llacs, rius i aiguamolls, les aigües subterrànies es filtren als oceans. La seua principal font de recàrrega és la pluja que ara està caient i també quan neva. Totes dues s’infiltren en el sòl i després s’extrauen  a la superfície per mig de bombes i pous.

Diuen i conten els que saben del tema que la vida no seria possible sense les aigües invisibles. Devem protegir-les de la seua sobreexplotació i la contaminació.

No para de ploure, fa “frescoreta” i com potser estigueu ociosos, jo vos donaré feina: a llegir!!

fonts d’Albaida, aigua i records,  arquitectura hidràulica, barranc de l’Infern (presa d’Isber), estació meteorològica “la casa el clau”, gota freda, saurí.

http://josepmoll.blogspot.com/2018/10/les-fonts-dalbaida.html  

http://josepmoll.blogspot.com/2019/01/segons-el-presocr-ticsgr-e-cia-antiga.html

http://josepmoll.blogspot.com/2019/12/aquesta-vegada-no-he-fet-cas-al-refrany.html

http://josepmoll.blogspot.com/search/label/barranc%20Infern

http://josepmoll.blogspot.com/2010/12/partir-de-1928-es-restablix-de-nou.html

http://josepmoll.blogspot.com/2017/03/mireu-que-escrivia-el-14-de-generde.html

http://josepmoll.blogspot.com/2019/09/escric-un-divendres-13-de-setembre-pel.html

http://pilota-albaida.blogspot.com/2020/07/un-document-mancat-incomplet-i-tres.html

*el collage fotogràfic és una cortesia de fotos fetes per Josep Miquel, Roc i Àngel*.

(*) El Dia Mundial de l'Aigua se celebra cada 22 de març a proposta de la Conferència de les Nacions Unides. Se celebra des del 1993 per destacar la importància de l'aigua i prendre consciència sobre els 2.000 milions de persones que no tenen accés a l'aigua potable.

(**) no patiu pel gat perquè encara està caçant ratolins en el corral.

(***) respecte a la resposta del iaio: amb la seua mirada vaig tindre prou.

Les cisternes són cavitats subterrànies que serveixen per emmagatzemar l’aigua de pluja recollida de les teulades de les cases o de les casetes de camp. L’aigua de les cisternes s’ha de mantenir sempre ben neta, per la qual cosa se’n sol tapar la boca abans de les primeres pluges perquè la porqueria acumulada a les teulades i a les canalitzacions no es mescle amb l’aigua emmagatzemada dins la cisterna. Un cop tot net, després de les primeres aigües, es torna a obrir el pa i la cisterna s’omple amb l’aigua de pluja que cau al llarg de tot l’hivern.

Antigament, entre les feines domèstiques que s’havien de fer cada any hi havia el manteniment de l’aigua de la cisterna. De tant en tant es desinfectava amb terrossos de calç i quan la cisterna era buida, s’eliminava tot el solatge que hi havia al fons i es netejava i es desinfectava l’interior del dipòsit.

En homenatge a eixos “joves” que encara fan aquesta feina, en aquest cas, el meu germà Pere.

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog