Plou sobre banyat. Laura-Josep Miquel, no entreu la roba que encara està eixamorada! (eixamorat és un adjectiu que vol dir que encara té part d’humitat).

Març marcejat : o plou poc o plou molt.

Al meu poble si sap ploure, o serà en negatiu la frase de la cançó de Raimon(*)?

I com era aquell proverbi:  Plou prou, però, pel molt que plou, plou poc?(**)

(*) al meu país la pluja no sap ploure: /  plou poc o plou massa; / si plou poc és la sequera,  / si plou massa és la catàstrofe. Lletra de la cançó “al meu país la pluja” de l’any 1983

(**) és així la parèmia: “Plou poc, però, pel poc que plou, plou prou”.

Bé, com deia el meu mestre d’escola de matemàtiques (Don Juan “el director de Palma”) “en la propietat commutativa el orden de los factores no altera el producto final:”. Ha estat un mes de març plovedor. De rècord? La memòria nostra és curta i les cames tampoc estan per fer llargues passejades; aleshores, anem a tirar mà de les estadístiques (online) , del relat oral i dels records.

Per cert, fa temps, en el programa de televisió d’Àpunt “trau la llengua” va eixir el meteoròleg ontinyentí Adrià Revert i li va confessar a la presentadora Pepa Cases que “eixamorat” era la seua paraula preferida perquè li recordava a la seua iaia i la seua infantesa al poble. Jo, personalment, vaig saber d’Adrià Revert en els Foros sobre meteorologia de Meteored (MXO , meteo xarxa online), sobretot, l’any 2007 quan el meu cunyat Saoro i la seua parella Esmeralda van vindre a Albaida a vore els xicons (i a la seua germana també, jaja) . Gràcies als foros d’internet,  eixe cap de setmana, ens vam poder informar que no podien tornar al poble (La Vall de Laguar) perquè el riu Girona estava desbocat, havia trencat i tombat el pont de Beniarbeig i les carreteres estaven tallades a Pego i Oliva.

Tasca difícil, tasca important la dels meteoròlegs. He de reconèixer, públicament, que soc un friki de l’oratge des què la professora de geografia de la universitat em va catejar (suspendre) en climatologia. Em vaig passar eixe estiu del 83 estudiant isòbares, borrasques, baixes i altes pressions (***), els vents, la força de Coriolis, els tipus de núvols (cúmuls, estrats, cirrus, etc), els fronts i les masses d’aire, la predicció, els mapes, els climes, etc. La novetat bibliogràfica per als estudiants era el llibre del televisiu “el hombre del tiempo” Manuel Toharia (****) titulat “Tiempo y clima” publicat en Ed. Salvat (col·lecció “temas clave”). Recorde que feia poc que estava publicat i també que havia passat “la pantanà de Tous” (1981 i 1982, respectivament). I d’un home, el ti Andrés (pare la de meua cunyada Maria) que em va ensenyar el saber popular de “les cabanyoles de Laguar” (saber el microclima reduït del proper any durant els dies d’agost).

(***) la rotació en espiral en sentit contrari a les agulles del rellotge en l’hemisferi nord. Sí, la “B” dels mapes de la tele evoluciona en direcció contrària a les agulles del rellotge i sol produir amb els vents de llevant i llebeig les gotes fredes que abans es produïen en la tardor (ara és diuen Dana i tot l’any tenim)

(****) després, entre molts altres oficis, divulgador científic i director del complex Ciutat de les Arts i Ciències de València i del Museu de les Ciències Príncep Felip.

Tres anys més tard (crec recordar, però no molt bé, que fou per pasqua del 2010) d’aquell contacte esporàdic, va sorgir (gràcies Manel i Andresín “Rabosa”, allà on estigues, d.e.p.) la possibilitat de muntar una estació meteorològica al Poble Dalt gràcies a una associació sense ànim de lucre novençana : AVAMET. Una bona paella i les històries de Josep Peinado (d.e.p.) van fer el rest per fomentar l’afició i els coneixements meteorològics de la nostra terra. Ells van creure que Laguar era un punt de molt d’interés per conèixer millor les dades meteorològiques en temps real i poder divulgar-les a través d’internet. 

No vull oblidar i també vull recordar-me de la feina fosca de 4 treballadores, entre elles la meua cosina Marisa (les altres són: Sole, Vero, Silvia), de la Fundació Fontilles (*****) que manualment recopilen les dades de l’estació meteorològica per a AEMET. Se les anomena “observadores”. És l’estació meteorològica que hi ha en el sanatori. És una Hellmann. Tenen dades recopilades (historial) des de 1962. El dia 23 de març de 2022 es van recollir 209 litres/m² segons ens informa l’observadora Marisa.

(*****) ja vaig parlar d'elles en aquest tastet

 http://pilota-albaida.blogspot.com/2019/04/cauran-quatre-gotes-dem-les-despenjarem.html  

AEMET: és l'Agència Estatal de Meteorologia creada l’any 2008 i que va substituir a l'antic Institut Nacional de Meteorologia.

Per què ens agrada o tenim afició a la meteorologia

1, la relació dels pobles valencians, fins l’altre dia, amb el camp i l’agricultura, sempre mirant al cel per vore que passarà en la collita; 2, la gran heterogeneïtat climàtica de la zona; 3, l’existència de fenòmens extrems.

Anem amb les dades : Poble Dalt (Benimaurell. la Vall de Laguar) hi ha una estació meteorològica propietat d’Avamet situada a 540 m. d’altitud del nivell del mar. És un model Davis Vantage Rue. Tenim dades des de fa 8 anys (2014, recordeu que fou instal·lada el 2010, però els primer anys van tindre problemes en l’enviament de dades fins canviar de model d’aparell). Va ser el tercer observatori propi d’Avamet que van instal·lar. Era una Davis Vantage Pro2

La temperatura mitjana és de 16,7 ºC. La mínima fou -1,7 en gener del 2017 i la màxima 38,9 en agost del 2015.

La ràfega més forta de vent van ser 108 km./h, gener de l’any 2021.

La mitjana anual de pluja són 885 litres, la mínima van ser 340 litres l’any 2014 perquè sols es comptabilitzen 10 mesos, i el màxim, fins ara, són els 1500 litres de l’any 2019.

Cap litre va caure el mes de juny del 2016, i el que més, fins ara, eren 630 litres al mes de desembre de 2016 i destaquem el dia que més ha plogut el 19 del 12 d’eixe any amb 310 mm.

El passat  24 de març es van superar els 630 litres ploguts en el mes de desembre de 2016: 700,8 mm. Ara ja podem dir, a ciència certa, que març del 2022 és el mes que més ha plogut a La Vall de Laguar des què hi tenim dades meteorològiques. Ha plogut  durant 24 dies (dues setmanes seguides) 937 mm (també s'ha superat la mitjana anual)

... i, respecte a l’oratge/temps que farà a Pasqua....

el dia després de Sant Vicent vos ho diré...


 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog