De mollons i fites en les dues Valls: Evo i Laguar. Any 1898

 (*un escrit gràcies a la troballa de Pedro Ortiz)

 


La fita és un senyal distintiu de pedra o d'obra que, clavat en un terreny, indica la terminació d'una propietat immoble o d'un territori. El molló és una paraula sinònima, però també són les pedres posades en un cantó o en un costat del portal per a impedir que els carros freguen la paret.

Son les deu del matí del segon dia de Nadal i els de Laguar no apareixen. Els d’Orba, Evo i el topògraf es miren amb cara d’estupefactes. Què fem?  El topògraf els ensenya l’ofici de la citació signada per l’alcalde (Vicente Esteve) el dia 19 de desembre. Quina informalitat!! Bo, fem un mos i ens esperem un hora. Passada l’hora, no concorre ningú. S’alça acta del primer molló. Després els d’Orba (el regidor José Fluixà) se’n van perquè ja no tenen objecte de presència en la resta de mollons. Es queden els topògrafs (Fermín Morejon i Garcia, José Mas) l’alcalde interí d’Evo (Miguel Femenia), el regidor (Juan Bautista Frau), el secretari (Miguel Catalan) i el pèrit pràctic (homes bons) d’Evo (Federico Frau, Luis Moll).

Dos anys abans, s’havia aprovat una nova llei en la qual es rectificaven les cartilles avaluadores de la riques rústica i pecuària, es formava un nou cadastre de conreus i el registre fiscal d’heretat (“predio”), rústica i ramaderia. El predi és la terra i els béns immobles. Hi havia que actualitzar els mollons i les fites dels termes municipals de la pell de bou (segons el geogràf grec Estrabó).

El primer molló que pertany als 3 termes (Orba, Evo, Laguar) està situat al Tossal de les Manueles i és una pedra seca de forma cònica amb una base de 1,25 metres de diàmetre i 0,90 cm. d’alta. Des d’eixe lloc és veu al N, el Tossal Montnegre; al SE, el castellet de Garga; al S, les Penyes de Cendres.

Camina que caminaràs en línia recta i arriben al 2on. molló en la Vessant de Femenia a uns cent metres a la dreta del barranc de l’Infern, en la falda oriental de la serra de la Carrasca. El reconeixen perquè és una pedra cònica de calç i cant derruït, d’1 m. de base i 1,20 m. d’alçària. Es veu al NE, Tossal Montnegre i el corral de la Carrasca; E, Serra Mançaneda; SE, Riu-Raus de Laguar.

El tercer molló és versemblant al segon (1x1,20 m.), però des d’ací no es veu el molló anterior. Està situat en la Llometa de les Savines, en la falda oriental de la serra de la Carrasca. Es veu al NE, el Tossal del Montnegre i el corral de la Carrasca; E, la serra de Mançaneda.

El quart molló és de les mateixes característiques i està situat en les Mallades de les Palmeres en la falda oriental de la serra de la Carrasca i des d’ell si que es veu l’anterior. La vista els porta a veure NE, el primer molló; E, els pobles de Pedreguer i Benidoleig; al SE, el poble de Fleix i Orba. La línia entre els mollons continua essent la recta.

Continuen caminant per la muntanya de la Serra de la Carrasca fins el cinquè molló. El qual és igual als anteriors i es troba situat en les Mallades de les Savines en la falda oriental de la mateixa serra.

Fins ara, tot el terreny que estan xafant és bosc baix i pastura (herba que pastura el bestiar). En silvicultura, el bosc baix és un bosc tractat de manera que la majoria dels arbres procedeixen de la rebrotada de soques d’arbres tallats i sol ésser aprofitat en règim de revolucions curtes, i per això no acostuma a ésser tan alt com el bosc gros. Produeix sobretot llenya i carbó. En altres llocs, castanyers i roures, ací carrasques.  

Arriben al sisè molló és igual que als anteriors en la seua forma. Està situat en el lloc anomenat “La Edra” (sic) en la falda oriental de la serra de la Carrasca. Es veu l’anterior molló i al NE, els pobles de Dénia i Pedreguer; al E, els pobles de Fleix, Benidoleig i Orba.

Xino-xano s’acosten al setè molló situat en el lloc denominat L’Argila en la falda oriental de la mateixa serra. Està més amagat i no es veu l’anterior molló, però si mires al NE, es veuen els pobles d’Ondara, Dénia i Pedreguer i la serra del Montgó; al E,  els pobles de Fleix, Benidoleig i Orba.

La línia entre mollons continua essent la recta.

I arriben al huitè molló situat en el lloc denominat Morro Negre. Aquest molló és un poc diferent, puix té una alçària d’1,30 m. i 1 m. de diàmetre en la seua base. En aquest molló fita també el terme de Castell de Castells junt al de La Vall de Laguar i el terme de La Vall d’Evo i és comú dels 3 pobles. En aquest terme (Evo), el terreny és de Bartolomé Moll on té bosc baix i pastures pròpies. Al N es veu el Tossal del MontNegre; al S, les serres de Callosa. Fer menció que malgrat estar també citats, no es va presentar ningú de l’ajuntament de Castell de Castells.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog