Soc una persona de poc enginy o com diuen al meu poble “no he inventat la pólvora”, però si que fabrique mentalment i em sorgeixen les paraules que escric, és a dir, forge escrits, uns irreals i d’altres no, això sou els lectors qui ho teniu que endevinar.
Parlant d’inventar. Un invent és l’acció i efecte d’inventar, és a dir, trobar o descobrir amb treball i enginy una cosa nova o no coneguda abans.
Hi ha invents que han ajudat a canviar la història i la vida dels éssers humans. La llista seria inacabable. A colp de memòria estic pensant en, per exemple, el foc, la roda, el rellotge, el forcat, la balança, la pólvora, el paper, la impremta, la màquina de vapor, el telègraf, el telèfon, la calculadora, la perilla, l’avió, la computadora o ordinador, el preservatiu, el maquillatge, la pasta de dents o l’internet.
Està clar que d’altres invents duren, com diuen al meu poble, “una rosà”.
Per exemple, el TELETEXT, uns 45 anys i prompte serà història. És un sistema tècnicament rudimentari. Podríem dir que el teletext va ser el precedent de les webs d’internet.  Sobreviu a Espanya mentre que la cadena BBC, la primera del món en introduir el teletext, deixarà enguany d’oferir el servei. El teletext és un lloc que permet la consulta d’informació de tot tipus.
A Espanya va arribar l’any 1988 amb la TVE i el model espanyol comença en la pàgina 100 (portada) i destaca per la paleta de colors (veure imatge).
En els temps de la xarxa global, molts joves ni el coneixen i molts majors ara se’n recordaran d’ell. El teletext tenia molta popularitat on s’informava gratuïtament de notícies, resultats d’esports, guies de programació de la tv, serveis d’horòscops o la previsió de l’oratge. El teletext fa ús de la senyal de televisió analògica per enviar per espectre una senyal de text addicional (les 625 línies). El teletext, per defecte, es mostra per damunt de l’emissió de la tv.
Sincerament, per als més majors, crec que ens va ajudar a preparar-mos per al món de les xarxes socials.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog