Ja tenim les festes de pasqua a l’esquena. Aquest any he tornat al meu poble i van..... he estat quatre dies en plena natura (caseta de camp o com ara es qualifica : TURISME RURAL) rodejat de mones i pa cassolà (fet per nosaltres a un forn de llenya), d’esmorzades salades no perquè estaven sinó perquè tot era saladura (sardina de casco, capellà, "ueva", moixama), de caminades fent espàrrecs. Però tot canvia sense adonar-se’n. Les dues coses que més m’han cridat l’atenció són la diversió i els jocs dels nanos i l’arròs per fer la paella. Us comente : abans d’acabar el mil·lenni milerista (1998-99), el meu fill major jugava amb els pares a les cartes, els narraven històries al racó del foc o fent jocs i cançons per les nits i es llavaven en aigua calfada també a la llar. Ara, una dècada després de canviar de números (2009-10) els fills juguen amb la PsP,NDs, escolten música amb un Mp4 o ipod i és dutxen amb aigua calenta.

El segon cas de reflexió ha estat l'arròs (Oryza sativa). Es tracta del cereal considerat com a aliment bàsic en moltes cultures culinàries i el que hem utilitzat per a fer els arrossos ha estat l’ARRÒS BOMBA. Varietat de gra redó, i xicotet (5,2 mm) abans de la cocció, que al cuinar-ho augmenta el seu grandària en un 100 % en longitud i grossor; molt resistent a l’empastat; Contingut proteic del 9,5 %; Absorció de caldo en paella (4,5 parts per volum de caldo per 1 d'arròs bomba); Temps de cocció: 20 min.; Rendiment: 90 gr/ració. Es comercialitza com a arròs blanc elaborat.L'altre dia, un amic meu me va mirar amb cara de bestiola rara quan em va veure comprar un paquet d'arròs Bomba, que costava uns tres euros. Que car! —em va dir— Per què compres eixe i no l'altre que val un euro? Igual que el meu amic, molta gent creu que tots els arrossos són iguals, però no. Hi ha més de dos mil varietats en tot el món, encara que només unes poques arriben fins a nosaltres. Cada una té unes propietats diferents que fan que per a cada recepta calga elegir l'arròs adequat; no és el mateix preparar un rissoto que una paella.La varietat d'arròs Bomba és una de les més conegudes i valorades, a pesar del seu preu, gràcies a la seua capacitat per a absorbir grans quantitats de caldo sense passar-se. És característic de la conca mediterrània, on es concentra la major part de la seua producció, encara que podem trobar plantacions en llocs tan dispars com Sevilla, Badajoz, Múrcia i Albacete entre altres. Com deia, és un gra que absorbix molt bé el líquid, fins al punt d'arribar a duplicar el seu volum. Així, reté els sabors del caldo de forma semblant a altres varietats molt valencianes com la Sénia o la Badia, amb l'avantatge que, a diferència d'estes, una vegada superat el temps de cocció no es trenca, sinó que es bomba —d'ací el seu nom— i s'arruga un poc. Esta peculiaritat li permet guardar el midó, amb la qual cosa sempre ix solt, sense atapeir-se. A pesar de totes estes virtuts, és una varietat que, fins fa poc, estava quasi extingida a causa de la seua escassa productivitat (4 tones per hectàrea) i les intenses cures que necessita. Ha sigut l'augment de la seua demanda el que ha propiciat que es torne a cultivar novament.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog