la fama i l'esport

Hui vull parlar de pilota valenciana, el nostre esport autòcton, i la fama, es a dir, el ser conegut o famós per la tele, revistes de cor, premsa esportiva,etc. Només parlaré de la modalitat del raspall. Tot naix per l’anècdota que m’ha passat en aquest cap de setmana “d’actes oficials” : una boda civil i una comunió units al darrer capítol, fet per la tele, de la “famosa” sèrie de Canal9 l’alqueria blanca. En aquests dos actes , sense menjar-se-ho ni beure-se-ho, he tingut el plaer, el gust i l’alegria de poder parlar, tocar, fotografiar a dos esportistes “famosos” (?) del raspall i campions: Waldo i Leandro. Waldo,

és un pilotari, rest de la modalitat de raspall de pilota valenciana. Ha sigut membre de la Selecció Valenciana de Pilota i és una de les figures a batre actualment puix ha estat campió individual sis vegades : 2000, 2002, 2004, 2005, 2007, 2008 i per equips tres : 1999, 2003, 2004. Leandro ha estat campió per clubs per Aielo de Malferit.

Mentre, per la nit, en el capítol 77 de la sèrie dels diumenges, jugaven una partida el personatge fictici de la sèrie Jaume contra el gran i mític jugador Paco el genovés ( ah, per cert, per raons d’edat, era el seu fill José qui va jugar i no son pare; ell, el gran campió, també ix en la sèrie però al palquet.... mireu la foto del diari levante). Més de 4-cents mil espectadors van veure eixe capítol. Segur que en una nit hi ha hagut més persones mirant una partida de pilota que durant els més de 25 anys de professionalisme de l’admirat Paco El Genovés. Malgrat que ara, estem d’enhorabona i no ens podem queixar, perquè Punt2 retransmeteix els divendres per la nit , des del trinquet blau, partides de pilota en directe (exemple : la final sub-23 de raspall va ser vista per més 20 mil expectadors i el trinquet estava de gom a gom)

El raspall (raspot o raspallot) és una modalitat de pilota valenciana d'estil directe que es caracteritza sobretot pel fet que no es juga a l'alt, és a dir, no importa el nombre de bots que efectue la pilota. Les seues regles exigeixen al jugador un gran esforç, ja que sovint haurà de jugar inclinat per colpejar la pilota arran de terra.A més, amb lleus diferències pel terreny de joc, es pot jugar tant al carrer com en un trinquet. Al Raspall s'ha de jugar amb una pilota de vaqueta. Atesa la major duresa del Raspall, els pilotaris es protegeixen molt més les mans que en cap altra modalitat de la pilota valenciana.

L'esport és un fenomen de masses que arrossega passions. Uns tòpics bastant innegables sobre els quals hi giren una sèrie de consideracions que s'escau comentar: L'esport en general pot ser considerat neutre com a joc, pràctica o exercici físic, però quan es practica a nivell internacional o es professionalitza, en barrejar-se l'aspecte econòmic i el prestigi, adquireix llavors connotacions d'altre mena (sinó mireu el cas de CR7 i ser el primer mil·leurista/hora : estic parlant del futbol, per exemple )

Això ha conduït a una certa polèmica, ja que per a l'esportista professional pot arribar a ser més important els diners o la fama que el propi acte esportiu. En el seu sentit més ampli, l'esport és qualsevol joc o activitat de lleure, basada en un reglament estricte i que procura de millorar el benestar físic i mental de l'ésser humà.

Posdata : del meu poble (laguar) i dels seus polítics(pp,erpv,psoe)...moció de censura...parlarem la setmana que ve... si ens deixen....

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog