Bon dia Josep, ja tens la premsa escrita de hui?

Espere’s un moment que puge a l’Ajuntament i comprove si la cartera (correu postal) els ha dut. Com vostè bé sap al poble no tenim punt de venda de diaris i ara, las subscripció, ens arriba via correu postal. Hui de segur que parlen de la reina eterna.

I també de jutges, tu saps qui és Pascual Sala? Va ser president del Tribunal Suprem i del Constitucional entre altres càrrecs i el diré que el primer destí que va tindre quan va aprovar les oposicions a jutge, allà pels anys seixanta del segle passat, va ser al poble d’Albaida quan el Jutjat d’Instrucció de Primera Instància estava al costat del ex-convent i ell i la seua família vivien al barri dels Vitxitos....

Ara en el temps que corren i volen les informacions, on resulta difícil fer i aconseguir concentració i intimat lectora, la lectura en paper encara té el seu valor. Fa un grapat d’anys, era la televisió la responsable/culpable de la manca de lectura i ara és la tecnologia informàtica i l’internet.

No hi ha cap dubte, som una societat tecnològica.

Potser penseu que soc un romàntic del paper i que estic en contra de fer un clic i de la voràgine informativa infinita: de la dispersió, de la fragmentació i de l’acceleració informativa via xarxes socials.

Tot el contrari. Totes dues són compatibles.

Però mireu, un centenar d’estudis i treballs d’investigació conclouen el següent, ras i curt:

LLEGIR EN PAPER PERMET ADQUIRIR UNA MAJOR COMPRENSIÓ DEL QUÈ ESTEM LLEGINT, AFAVOREIX QUE HO RECORDEM I FACILITA LA REFLEXIÓ CRÍTICA.

Les raons ? per al cervell, llegir no és un procés natural que es desenvolupa de forma instintiva, i per això cal aprendre a llegir. El cervell s’adapta al fet de llegir i s’acomoda als canvis tecnològics. Quan aprenem a llegir i després llegim, el cervell es fixa en el text escrit, en el missatge que transmet i valora tot el context ajustant-se a ell.

Aleshores, si llegim en paper tenim un sol suport i una sola fixació; si llegim en digital, l’atenció minva i la comprensió és menor perquè ni memoritzem ni reflexionem. La immediatesa de tindre a l’abast diverses xarxes socials fa que els missatges siguen breus que cal llegir ràpidament per no perdre el següent missatge o els contestem amb celeritat sense parar-se a “comprendre i reflexionar”.  

Un altre problema afegit, i no trivial, és l’ORIENTACIÓ : en paper tens, sencera i fixa, davant de tu, tota la pàgina; la qual cosa facilita la lectura al cervell. En la lectura digital, el desplaçament físic per la pantalla fa que al cervell li coste orientar-se i exigeix més esforç mental perquè les paraules van amunt i avall; aleshores, disminueix la capacitat de comprensió lectora.

Us recorde que fa el cervell: ES FIXA EN EL TEXT ESCRIT, TÉ EN CONTE EL MISSATGE QUE TRANSMÉS I INCORPORA TOT EL CONTEXT.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog