A partir de 1928, es restablix de nou l'anhelat somni del pantà d'Isber, esta vegada va estar propiciada per la iniciativa d'uns promotors catalans, els senyors Brutau i Cruells, que en 1931, utilitzant el projecte de D. Alfonso Peña Boeuf, Enginyer de Camins, Canals i Ports, van escometre de nou les obres de la presa, però este projecte quedaria de nou detingut al poc de temps, a causa de la dificultat que comportava la injecció del ciment en eixa època, tràngol este que desbordava les seues possibilitats econòmiques. Acabada la guerra civil espanyola, s'escomet de nou el projecte de la presa d'Isber. Ja que segons una llei de 30 de juny de 1939, i per mediació d'una ajuda estatal que subvencionava el 80% de l'import, a l'abril de 1940, va possibilitar als concessionaris el reiniciar el dit projecte, restablint de nou la Comunitat de Regants del pantà d'Isber. En este nou projecte, es preveia la construcció d'una presa de 45 a 50 metres, així com la impermeabilització del got, amb una capacitat d'emmagatzemament de 8 Hm3 d'aigua, els quals inundarien unes 28 hectàrees, ja que amb esta capacitat, es disposaria de prou quantitat d'aigua per a poder regar aproximadament unes 3.000 ha. En 1944 van realitzar la primera fase del projecte, que consistia en el tapament de les fissures i impermeabilitzar el got del pantà fins una cota de 16 m. Al desembre de 1945 i a manera de prova, es realitza un primer ompliment del pantà, el van omplir fins a l'alçària de 27 metres que tenia la presa, acumulant aproximadament una quantitat de 4 milions de metres cúbics d'aigua, però en el transcurs d'uns vint dies, el pantà es va buidar completament per la filtració de l'aigua embassada a través del seu llit i parets, i com ja va ocórrer en anys anteriors, a conseqüència d'això es van paralitzar de nou les obres. La presa construïda és del tipus de volta, i en origen la seua cúpula tenia una alçària de 27 m. amb una longitud en la seua coronació de 28 m, esta tancada del pantà podia inundar una superfície de 8 hectàrees, amb una capacitat aproximada del got de 0.5 hm3 a 1 hm3, i el seu sobreeixidor tenia una capacitat d'evacuació de 150 m3/seg. L'any 1954 es va abordar de nou el projecte, realitzant un estudi per a realitzar un revestiment amb ciment, usant un nou sistema anomenat gunitado, però segons les males llengües, el ciment destinat a la impermeabilització del pantà va arribar molt escàs a Isber, és a dir, es perdia o s'evaporava pel camí des de Dénia a Isber. Apunta la versió popular, que Isber no es va impermeabilitzar, però sí la majoria de les cisternes des de Dénia fins a Isber, així com altres construccions. Desestimant-se definitivament el dit projecte l'1 de juny de 1957, arran d'un nou informe desfavorable dels Enginyers. L'embassament construït està fora de servici, no obstant això el pantà d'Isber, continua complint una funció transcendental recarregant els aqüífers per la reinfiltració dels cabals d'aigua que rep.
La Revista d'Obres Públiques, fundada i sostinguda pel Cos Nacional d'Enginyers, inserix diverses publicacions sobre “Les Preses-Volta”. Entre elles, la publicada en el núm. 1 de maig de 1927, pel professor i enginyer de l'Escola de Camins, Canals i Ports D. Alfonso Peña Boeuf, així com el consultor H. E. Gruner, que també realitza una profunda descripció sobre: Consideracions sobre el càlcul i l'execució de les preses-voltes 1927, 75, tom I (2488): 413-417.
En 1930, es publiquen els antecedents relatius a la concessió del projecte de la Presa d´Isbert i el nou tipus de Preses Volta ideat pel mateix D. Alfonso Peña Boeuf
en la que es narra...

La CHJ reprén el projecte per a augmentar l'alçària del pantà de 21 a 60 metres i impermeabilitzar l'actual got de l'embassament
La proposta que ha représ ara la Confederació Hidrogràfica del Xúquer ja venia arreplegada en el pla Hidrològic de 1995 on es projectava augmentar l'alçada de la presa dels 21 metres actuals fins als 60, amb la qual cosa la capacitat de l'embassament d'Isbert, que és de 600.000 metres cúbics, es multiplicaria per deu. Els tècnics de la CHJ, segons la Plataforma, estan demanant informació per a iniciar la redacció del Pla director, les directrius de la qual estarien acabades en 2010, amb la qual cosa el projecte d'ampliació d'Isbert podria estar redactat en 2014....(?)




acabem ací la publicació en el blog (i III)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog