Escric un divendres 13 de setembre pel matí i continua plovent. En un parell dhores han tornat a caure 70 litres més....plou sobre banyat.
El xiquet menut li diu a son pare : - pare, cau aigua dels núvols!
El pare li contesta : - està plovent! La pluja és aigua que cau dels núvols que procedeix de la condensació del vapor daigua de latmosfera.
Com cantava lOvidi : Plovia, aquell dia./ Perquè vull!/ Perquè tinc ganes que plogués!/....
Ací, en la nostra terra, no plou mai a gust de tots i totes: plou poc, però per al poc que plou, plou prou( ni fu ni fa) , plou a bots i barrals o a cànters (ploure amb molta intensitat) o sempre plou quan no hi ha escola (ser inoportuns, no podem controlar certs esdeveniments de la vida), plou sobre banyat.
Aquesta últim proverbi és el que ens està passant al poble dAlbaida.
Dimecres vesprada (11 setembre) per lextret dAielo (foto) es formava una muntanya de núvols que presagiava que per la nit plouria.
La gent dels pobles, més en contacte amb la natura, mira i veu els núvols amb ulls fantasiosos, Això ha creat un muntó de tradicions poètiques al seu entorn. Hi ha núvols grossos i negres, daltres més clars i xicotets. A vegades, es troben els dos plegats, aleshores es barallen i es barregen qui pega o qui rep, qui va dalt o qui va baix i passà lo de hui: que dos es barallen i rep el tercer on, fins i tot, els escarabats naden.
També podeu trobar núvols blancs i voluminosos muntant muixerangues. I núvols amb cella (nuvolada allargada i blanca sobre les muntanyes, retallant-les) o núvols barrejats que prenen formes policromades. També hi ha núvols baixets i aïllats que cobreixen els cims de les muntanyes. Sí, com un capell o barret. Quan els núvols tenen forma redoneta, ens imaginem un ramat de borreguets que prompte portaran la pluja desitjada (o no).
Estem en la segona setmana de setembre i la gota freda (ara es diu DANA) fa que ploga a cànters. Al segle XXI accedim a la web dAvamet (estació meteorològica de linstitut Josep Segrelles) i podem consultar la quantitat de pluja caiguda el dijous 12 de setembre: 7 del matí (170 l.), a les 8 (213 l.) i a les 9 (237 l.)



  
També si fas una xicoteta passetjada quan plou amb menys intensitat pots fer unes fotografies del riu Albaida i que la gent les puga escodrinyar (veure fotografies) a linstant:

I ja posats, comparar amb la fotografia feta a labril del mateix lloc en una passetjada pasqüera:


A finals del segle passat (1975-1981), era un poc més costós i farragós consultar eixes dades climatològiques. El poble dAlbaida tenia lobservatori meteorològic de la Casa El Clau. Les seues dades eren enviades al C.M.L. (Centre Meteorològic Levante). Després, algun estudiant (treball universitari de 1983/1984 dIsabel Salinas) tenia accés i elaborava les seues taules (veure fotografies).

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog