Escorxador de caps de bestiar a Albaida : 1865-1992 i sabíeu que...?

És lespai o lloc destinat a matar el bestiar, a escorxar-lo, a esquarterar-lo i a llevar-li les vísceres.

Refranyer : a la casa del poble (ajuntament) i a lescorxador, si no hi pots ficar el peu, fica-hi el taló. Cadascú pot entendre la frase de qualsevol manera : que és fan negocis i/o que es menja bé.

El Reial decret de 20 de gener de 1834 promovia la creació descorxadors (mataderos) en edificis especials destinats a tal efecte en els municipis on hi hagués un gran consum de carn, així com delaborar unes ordenances al respecte. Unes atribucions que requeien en els alcaldes, sota supervenció del governador civil de la província. A més, el 19 de març de 1848, es tipificaven en el Codi Penal els delictes contra la salut pública, així com la reglamentació per tal de prevenir-los. Daquesta manera, els Ajuntaments aniran promulgant normatives i ordenances relatives als mercats i escorxadors municipals.

Any 1865, està situat en el Carrer Trinitat, nº 16. 

Any 1913, juí per denuncia demportar-se un cabrit sense segellar i amenaçar al menestral i a laforador violentament

Any 1924, caps de bestiar (reses) sacrificats a la setmana : ramat boví, 1; de llana, 5; de truja o porca, 3.

Any 1931, reglament de lescorxador municipal (40 articles). Lloc destinat al sacrifici dels animals dabastiment i fixar conducta a seguir per tots. Funciona baix la direcció de lautoritat veterinària que assessora a lajuntament (higiene i salubritat). Lescorxador té que tindre sempre abundant aigua i el personal matarifes y mondongueras (entranyes) tancaran les aixetes. Funciona tots els dies, excepte els diumenges. Són animals dabastiment : boví, porcar, equí, caprí i les aus domèstiques per a consum públic. Art. 19 inmediatamente de sacrificades las reses, y después de desolladas ó escaldades, seran extraidos el estómago con el bazo, los intestinos con el pàncreas, el perintoneo y el mesenterio, la vegiga de la orina y el pene, cuidándo que estor[s] órganos no lleven adherides porciones de cárne....las emás visceras y la cabeza quedaran adherides a la canal hasta el reconocimiento de esta

Any 1955. És reforma lescorxador municipal afegint-li una reixa exterior i la cúpula. També es descoberta i arreglada una xicoteta font per als vianants que es perdia sense profit. El cost de les reformes és de 45.000 pts. i els mestres dobra foren els germans Aragó (Enrique i Vicente).

 *Un sabíeu que....? 

perquè en el 2020, malauradament, torna a estar dactualitat i perquè no hi ha res millor per a no repetir la història que conèixer-la bé i poques coses més eficaces per a vèncer a un enemic que repassar el seu passat.*

 Any 1957. La segona gran pandèmia gripal del segle XX coneguda com a Grip Asiàtica també va afectar a Albaida. Abans repassem. Va tindre el seu inici al nord de la Xina al febrer de 1957, aconseguint en menys de deu mesos una distribució mundial. L'oblidada Grip Asiàtica de 1957 que va posar a prova el sistema sanitari mundial amb un milió de morts. La pandèmia va afectar especialment xiquets, escolars, adolescents i adults joves, coincidint amb l'efecte d'agrupament de l'etapa escolar després d'aqueix primer estiu (virus pandèmic H2N2 producte de la mutació d'un virus comú en ànecs silvestres que es va creuar amb un cep que afecta els humans). Durant les festes doctubre deixe any, el poble fou atacat per la febra asiàtica. El dissabte dia 5 es coneixen els primers casos de forasters que vingueren a les festes, però els dies 6 i 7 ja hi havia el 25% del poble infectat. El 12 doctubre hi havia 800 casos al poble i els 2 metges (José Soler Cabanes i José Juan Estaña) i els 2 practicants (Luis Plà Cerdà i Ramon Yago Miralles) no tenien temps suficient per a visitat a tots els malalts. La malaltia dura 4/5 dies. El mal menor, no hi hagué cap mort. 

*Continuem amb la vida a lescorxador municipal...

 

Any 1961. El qui va ser arrendatari de lescorxador, Salvador Ferrándiz Albert, ofereix vendre la seua romana (1.000 pts.) a lajuntament perquè la que hi ha en lescorxador estava avariada. La paraula romana té diversos significats : 1. balança de braços desiguals, en la qual el cos que es pesa es col·locat a lextrem del braç menor i sequilibra amb el piló” (pes) que es fa córrer al llarg del braça major; 2. en el molí fariner, sistema de palanques situat sota les moles (graduar finor farina molta); 3. en el teler, cada una de les dues palanques amb què sestreny el plegador (enrotllador de la roba); 4. en la màquina de segar, palanca de pujar/baixar el puat de la serra; 5. en el forn de pa, joc de palanques per obrir/tancar la boca del forn; 6. en el carro, joc de palanques que serveix per frenar. Locució : puja el xotet a la romana i tot duna diu: tant val (tindre bon ull per a calcular o jutjar les coses)

Any 1975. Inspecció sobre la lluita contra la pesta porcina africana. Lescorxador del poble compleix les normatives menys el tindre unes instal·lacions adequades per a la neteja i desinfecció dels vehicles que transporten els porcs (plataforma de ciment amb desaigüe), instal·lació de mànegues daigua i desinfecció, fossa per recollida fem i corralets per observar els animals. Lajuntament es compromet a esmenar (corregir) les deficiències.

Any 1979, modificació ordenança fiscal sobre el servei descorxador municipal (tarifes). Lestudi econòmic que es fa per calcular les tarifes és el següent : 1) despeses, 320.000 pts. ; 2) ingressos, 80 mil quilos de carns a lany, a 4 pessetes el quilo = 320.000 pts. Així, les tarifes que sapliquen són : a) servei de degollament, 4 pts./kg. de carn; b) estades en lescorxador per cada dia que es pernocte : boví, 200 pts.; truja o porca, 50 pts.; caprí i oví, 30 pts.

Any 1983. Veure imatge escanejada amb el llistat de carnissers i les seues estadístiques.


 Any 1984, la Conselleria dAgricultura i Pesca prorroga ladaptació de les instal·lacions de lescorxador municipal durant sis mesos. Eixe any. a lescorxador municipal, fan matança 4 carnissers : Manuel Roig (dilluns), Bautista Quilis ( dilluns, porc), Salvador Ferrándiz (dilluns, porc; dijous, porc i vedella), Asensio Albert (dilluns, porc i corder; dimarts, vedella). Saconsella al carnisser Asensio Albert que faça la matança de la vedella, els dijous.

Any 1986. Lenquesta industrial del sacrifici de ramat, preparació i conserves de carn de lescorxador dAlbaida és la següent : canals danimals, boví menor (28 tones), porcí (69 tones), oví (14 tones).

Finals anys 80, els parts dinspecció parlen dun escorxador que no reuneix les condicions higièniques sanitàries de la legislació vigent i que està sense número de registre

Any 1992, darrer any que trobem informació sobre lescorxador a larxiu municipal amb  modificació de lordenança municipal del preu públic i parts dinspecció. El 27 de desembre de 1991, els inspectors del centre de salut comunitari d Xàtiva comuniquen a lajuntament que lescorxador NO SE ACOGE a la excepción permanente como matadero de poca capacidad perquè no acompleix les condicions de les directrius europees ( 91/497 i 8/CEE de lany 1991) : local sense sifons ni parets revestides, manca dil·luminació, corredors amb mateixes deficiències, lavabos del personal no separats, sense dispositius de neteja i desinfecció, manca de dispositius daigua calenta i gelada, falta dequipaments de refrigeració, deliminació aigües residuals, etc., etc.

A les 12 hores del 27 de gener de 1992 es tanca lescorxador municipal dAlbaida. 



Vos deixe amb els següents tòpics albaidins :

Ai, Albaida, la usurera, / tanques baguls i maletes,/ recordant el temps passat/ quan corrien les dobletes. (doblets = antiga moneda dor que hi havia de dos, quatre i cinc duros)

Tindre més raó que Parinou en Albaida. (parinou = joc que es feia amb cassoletes de fang o argila tendra, que es llançaven amb la boca cap avall, de manera que esclafiren)

Arxiu Municipal Albaida. Novembre 2020

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog