Hui divendres 20 de novembre és el dia internacional del xiquet (oficial) i de la memòria transsexual (no oficial) i del llibre valencià.
Cada dia hi ha més dies internacionals i mundials en el calendari i, segurament, alguns dels lectors del present escrit, estareu preguntant-se :
- per a què serveixen “els dies internacionals i mundials”? - per què tants?
Jo no tinc la resposta a eixes preguntes, però podeu entrar en la web de la ONU que us explica perquè proclama un dia internacional i mundial. També influeix en la declaració la cultura popular de la zona, el seguiment en les xarxes socials, la reacció de la gent, en general, de les associacions i dels col·lectius de persones implicades amb finalitats diverses : reivindicatives fins a lúdiques.
Resumint les finalitats : sensibilitzar, conscienciar, cridar l’atenció sobre un problema; per a recordar la història i que certs esdeveniments no tornen a passar; per honrar als protagonistes; per aconseguir recursos en la investigació i en certes malalties; per conscienciar sobre el medi ambient i protegir el planeta; per celebrar esdeveniments lúdics, etc.
Conclusió : es busca conscienciar, reflexionar, proposar solucions, augmentar esperit col·laboratiu, divertir-se i protegir.
Si voleu saber més feu clic en la web : https://www.diainternacionalde.com/
Com us he comentat més amunt, hui dia 20 es celebra el Dia Internacional de la Memòria Transexual. L’ésser humà és molt més complex que “uns genitals” (sexe biològic i el gènere – identitat, orientació sexual, expressió- ). Cis, trans, intersexuals, travestis, drag queen/king . Sols cal començar per valorar, respectar i deixar a un costat la discriminació cap a certes persones que han decidit viure acceptant-se com són, malgrat les barreres i juís de valor de la nostra societat. Hui més que mai cal la necessitat de reivindicar a la gent transgènere.
També és celebra el Dia dels Drets dels Infants. Educar en el coneixement dels propis drets és fonamental per a construir un món millor per a la infància i contribuir a l’apoderament dels infants i joves. Cal recordar i reivindicar que els xiquets i les xiquetes són persones amb drets reconeguts que cal preservar i garantir per part dels adults i de les institucions que en tenen cura.
També és celebra el Dia del Llibre Valencià. Aquest any la Biblioteca Històrica. Universitat de València i GVA Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu dediquen aquesta data a Isabel de Villena i la seua obra "Vita Christi". Commemoren aquesta data amb la lectura col·lectiva de l’obra, en format virtual, mitjançant la lectura de fragments de la seua obra. El dia 20 de novembre de 1490 es va publicar la primera edició del Tirant lo Blanc, el clàssic de Joanot Martorell. Per aquest motiu, l’any 2000 la Generalitat Valenciana va instituir aquesta data com el Dia del Llibre Valencià.
M’agradaria dir-vos una coseta abans d’acabar:
Per favor, eviteu que el desconeixement o falses informacions us porte a estigmatitzar i apartar als afectats.
No sols ho dic per als damnificats de l’actual covid-19 o la gent trans. Al meu poble, La Vall de Laguar, hi ha un centre, únic a Europa, expert en quarantenes i en combatre els falses mites i el rebuig social que genera una malaltia com la lepra. Com molt bé diu José Ramón (director metge del centre de Fontilles) “hi ha paraules que no sonen bé”.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada