Desembre és un mes de nostàlgies (bar i retrateria).  
1) Ten recordes que un dia vam parlar dels bars al poble?  Estic llegint una notícia on ens diu que des de 2010, a Espanya, tots els anys, tanquen una mitja de dos mil cinc-cents bars. Ja quasi no queden bars com els dabans. Són una espècie en extinció com les tendes de barri, les llibreries,... Eixos bars de tota la vida, eterns, immutables, fora de llocs cèntrics on sorgia lamistat amb els amos i cambrers. El lloc de les cròniques humils de la nostra vida on sajuntava un bon grapat de gent a lhora del vermut. Punts de germanor. bares, qué lugares tan gratos para conversar, no hay como el calor en un bar lletra de la cançó Al calor del amor en un bar del grup musical Gabinete Caligari (1986).
Els motius pels quan tanquen? Molts i distints que no vaig a enumerar-te.  
Per nostàlgia i curiositat, els amics (divendres picaeta) hem intentar fer-te una llista (de cap) don poder fer-se una cervesa i (també) una cassalleta amb la seua pica(d)eta corresponent. La llista de bars al poble on visc (el de les terres blanques) la formen 36+1: piscina(ara tancat), el pansat, elvis, aranya, la vall, suiza (ara tancat), calero, palau, caçadors (ara tancat), mos i glop, círculo segrelles, bar glorieta (ara tancat), moros nous, jubilats, gamell(ara tancat), bellota, tarifa, criteri, panata, codere, xinés, zulay, celler, diferent, tacos, arcs, jardí, apetitosa, roa, willy, noise, bolera, retorn, sir lawrens més les  cafeteries/pastisseries Soler i Espí.
El +1 és el bar del Mercat que sols obri dimarts, divendres i dissabte (dies de mercat). En els anys que porte a Albaida (quasi tants com els de la cançó de G.C.) també he conegut daltres com : un bar a lAljorf (tancat), un bar al polígon La Pedrera (tancat) i  un bar al Carrer Nou (tancat).  Potser els més vells i encara oberts són lactual Círculo Pintor Segrelles (1966), el Tarifa (antic Odón) i el El Palau (antiga Fonda Comercio, els dos inaugurats lany 1968).  El Círculo Segrelles va passar per diferents ubicacions (Carrer Nou i Carrer Major) . Es va obrir lany 1927 amb el nom de Plus Ultra, per a dos anys més tard anomenar-se Club Segrelles.
2) Ahir en la retrateria (casa taller de fotografia) vaig veure als meus amics retratats. Tinc un amic i amiga que celebren sis anys de casats (pel civil) i és van fer un retràtol per recordar tal esdeveniment. Ell no volia, però ella va insistir. Als fills dels dos també els feia il·lusió veures reflectits en una imatge. Perquè dadjuntats o viure en pecat, com deia la  meua iaia, porten més de quinze. Al meu poble (el dallà, lloc de fonts i coves), el retrattista era la persona que feia fotografies. Imagine que el nom es conserva i no sha perdut perquè les primeres estampes obtingudes mitjançant aquest art van ser retrats de persona o de la família. Lobrador del retratista/fotògraf era com un teatre per aconseguir lambient propici. Entre bambalines hi podies trobar vestimentes, decorats, cortinatges, perruques, etc. que després sorgien en les imatges. A més a més, també era important la postura del(s) retratat(s).
Recordeu una cosa : la fotografia és el notari de la història perquè a través de les imatges podem observar a la gent com vestien, els treballs que feien, com eren les cases, els paisatges, la natura (viva o morta). És un document social.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog