dissabte de vesprada. Partida de llargues de 2ona entre els equips de Laguar i Benimagrell al carrer Príncep del Poble Dalt de La Vall de Laguar. La prèvia de resultats ens deia que els forasters de 9 jugades les havien guanyades totes i els nostres anaven quarts. Tots els pronòstics prenen efectivitat a partir del 3er joc (1-2) i finiquitant la partida 3-10. Parle amb el responsable d’ells, Paco de Benimagrell ens ho confirma : és l’equip juvenil i estan molt forts. La partida no té color,un xaval juvenil que li diuen Juan,  trau per dalt i s’allarga més de 60 metres fins el cantó del fagequí, ni Paco ni Borja poden restar-les i el nostre traure, Nàcio, que trau de bragueta no s’arriba. L’únic “però” me’l donen els mestres de l’ofici, Pep el Blanco i Nadalet, em comenten que la treta de bragueta és més complicada de fer perquè tens que coordinar les passes i el moment de llançar-la però pots estar jugant tota la vida; mentre que treure per dalt soles es llançar-te-la i pegar-li fort,el que tindrà que cuidar el xicó serà el sobrecarregament del muscle i el braç si no s’ensenya a llançar-la amb el canell. Al llarg de la partida dóna  temps a altres converses i els homes majors parlant del lluny que està Benimagrell diuen que abans si que hi havia distàncies quan la gent anava en tartana i carro. Soles de Laguar a Ondara (15 km.) tardaven 4 hores parant a la venta de l’Ull i canviar la reata.
Paraules i termes desconeguts que fan que escorcolle:
Benimagrell : Sant Joan d'Alacant és una vila i municipi valencià situat a la comarca de L'Alacantí. És el centre geogràfic de l'antiga Horta d'Alacant. Està format per dues zones: el poble de Sant Joan i Benimagrell, actualment junts per l'expansió urbanística. El caseriu de Benimagrell conserva una ermita gòtica dedicada a Sant Roc. més informació del club de pilota en : http://pilotabenimagrell.wordpress.com/
Venta de l’Ull, porta el nom de la font que rega eixa partida del terme d’Ondara. Un
reata, diversos significats relacionats amb el transport amb carros : - corda per a subjectar coses; - corretja que lliga i uneix dos cavalleries per anar en filera (una darrera l’altra); - filera de cavalleria lligada .
Al llarg de la història, l'ésser humà s'ha vist amb la necessitat de desplaçar-se i, a la vegada, de transportar mercaderies fruit de les seues relacions comercials. A mesura que les societats es van fent més complexes, desenvolupen diferents mecanismes per tal d'agilitzar al màxim els transports. Han existit molts tipus de mitjans de transport, però per via terrestre el carruatge és, segurament, el que més ressò ha tingut. L'invent del carro fou el resultat de l'aplicació dels coneixements sobre tracció animal lligats a la descoberta de la roda. Els documents més antics en donen fe a Mesopotàmia vers el 3 000 aC i, poc temps després, a Egipte. A l'Europa mediterrània, els primers carros coneguts són a la Grècia micènica. A les nostres terres la presència dels primers carros es dóna durant l'època ibèrica, tot i que l'ús com a sistema de transport es generalitzarà durant la romanització, un fenomen íntimament lligat a la millora de les vies de comunicació. Des d'un punt de vista tecnològic, el carro experimentarà poques variacions en el transcurs de l'Edat Mitjana i Moderna. Des de les últimes dècades del segle XVIII, les empreses que es dedicaven al transport de mercaderies van començar a interessar-se pel transport de persones. Carruatges i diligències van multiplicar el moviment tant de persones com de mercaderies, que fins aleshores es feia en mules i cavalleries. La tartana fou l'únic instrument de viatge emprat per la gent benestant. L'arribada del ferrocarril a moltes ciutats fou el primer factor que va marcar la decadència d'aquests. Més endavant, la descoberta de l'automòbil, accelerada a partir dels anys seixanta, accelerarà la decadència d'aquest mitjà de transport. Els vehicles motoritzats representaren la transformació més radical dels vells mitjans de transport en la societat, ja des de principis del segle XX, encara que la seva generalització fou lenta. Els carros, les tartanes i els animals de muntar foren desplaçats progressivament.
respecte al raspall a Albaida : cap de setmana de cal i arena. Més información en la web :

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog