Els festivals de música són un esdeveniment cultural i social molt característic d’aquests temps. I per què no dir-ho també, un negoci multimilionari per a promotors, artistes i públic.

Al segle passat, muntar un festival de música era una cosa de bojos perquè tenia molts problemes organitzatius, d’infraestructura, desconfiança de les autoritats, etc. Era com tirar una moneda a l’aire: èxit o fracàs. Qui no recorda festivals com Newport Jazz, Folk Festival dels anys 50 o Monterey Pop Festival, Woodstock dels anys 60.

A finals dels anys 60, es va crear la Federació Valenciana de Societats Musicals amb l’objectiu de promocionar i recolzar a les bandes de música.

El Certamen Regional de Bandes civils de la Diputació de València és un encontre que enguany celebra l’edició núm. 46. El primer es va celebrar l’any 1975 on competiren 35 bandes.  

L’any 1981 es va organitzar el I Certament Autonòmic de Bandes de Música de la Comunitat Valenciana. Entre gener i febrer d’aquest any 2023, s’ha celebrat l’edició número 42.

A finals de 1983, al poble d’Albaida, un 23 de desembre, a la una i mitja es reuneix la Comissió Informativa de Cultura i Esports (3 membres presents i 2 absents) amb l’objectiu d’emetre un dictamen per a celebrar el I Festival de Bandes de Música d’Albaida. Per unanimitat dels presents s’adopten els següents acords: aprovar bases reguladores del certamen, un pressupost de 150.000 pts. i que el dia 7 de gener de 1984, a les 19 hores es celebre el

I FESTIVAL DE BANDES DE MÚSICA A ALBAIDA

Malauradament, en l’Arxiu Municipal d’Albaida, no es conserva ni el primer cartell ni l’ordre d’actuacions. Segons ens informen, eixe any participaren les dues bandes albaidines més les de Benigànim i l’Olleria.

Si tenim conservat el cartell del II festival. Cartell fet i signat per Policarpo.

El segon festival de bandes de música va canviar les seues dates de celebració al 20 de juliol de 1985 a les 22 hores i 30 minuts. Participaren les següents bandes en aquest ordre :

Primera Part :

-Unió Musical Albaidenses dirigida per Damian Soler Vañó que va interpretar “Antañona” (pas-doble i marxa) de Fernando Tormo Ibàñez (sic; sí amb l’accent tancat) i “Poeta y aldeano” (obertura) de Franz Von Suppé;

-Unió Musical d’Atzeneta d’Albaida dirigida per Ramon Garcia Ases va interpretar “Sacul” (pas-doble) de Fernando Tormo Ibàñez (sic) i “Espíritu valenciano” (suite per a banda) de Salvador Chulià (sic)

Segona Part:

-Societat Unió Artística Musical d’Ontinyent dirigida per José Maria Ferrero. Van interpretar “Daniel Juan (pas-doble) del mateix mestre Ferrero i “Carmina Burana” de Carl Orff;

-Cercle Musical Primitiva Albaidense dirigida per Antonio Bellver Navarro. Van interpretar “A Font de la Figuera” (pas-doble) de Francisco Jordá Biosca, “Rivieren Ciclus” (Los rios) d’A. Malando, Himne d’Albaida amb música d’Eduardo Soler Ibarra, lletra de Juan Tormo Ribas.

L’Himne va ser interpretat per l’Agrupació Vocal “Eduardo Torres” d’Albaida.

Una curiositat de les bandes de música de deu anys abans: un quinze de gener de 1974, els components de les bandes de música del poble signen un acord municipal d’alternar-se totes les festes que es facen en els barris i en el poble. Els torns es conten per anys naturals complets.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog