Tinc una amiga investigadora (arxius) que ha ensopegat en la burocràcia administrativa per poder fer ús d’un expedient de finals del segle XIX en un article que està embastant

... estic traent fum per ses orelles.... com diuen els de Tàrbena (La Marina Alta)

És una sol·licitud de l’expedient, fotocòpia autoritzada, signatura en certificat digital, despeses de pagament on-line (banca electrònica), lentitud (va cap a tres mesos),etc.

La burocràcia està en l’administració pública des del temps dels romans (emperador Augusto). La nostra constitució (1978) la regula en el seu article 103.1 (principis d’eficàcia, jerarquia, descentralització, desconcentració i coordinació sotmesos a la llei i el Dret) com a garantia de defensa dels interessos generals.

Amb tot el respecte a eixe Senyor Funcionari que no traga de polleguera a la meua amiga perquè crec que al final del camí traurà foc pels queixals i perdrà el trellat o seny valencià. Quina barbaritat!

Així fem Divulgació i Difusió del Fons Arxivístic Històric?

Per cert, sabeu la paraula “polleguera” què és?

És la peça amb un ull en què entra i recolza el piu o l'eix sobre el qual gira la fulla d'una porta o d'una barrera. Sí, piu és el que esteu pensant “peça xicoteta ixent que servix per a encaixar en un buit, moure un ressort o fer de suport a un cos giratori”.

Després vingueren els mecanismes metàl·lics articulats per obrir o tancar una porta o una finestra: els golfos o les frontisses a les portes.

Per conèixer les paraules (els seus orígens) ens calen els lingüistes. La primera documentació del mot recula fins al Curial, s. XV (novel·la cavalleresca) : «si lo dit Curial, tenint los genolls ficats a la polleguera de la porta de la cambra de la Güelfa...». Obra anònima fins l’altre dia que Abel Soler i Molina ha trobat/descobert (atribuïda) el seu autor: Enyego d'Àvalos.

En altres idiomes :

faire sortir quelqu’un de ses gonds” (francés)

(to) drive someone bananas” (anglés)

sacar de quicio” (castellà)

jdn. wahnsinnig machen” (en alemany)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog