Vides anònimes. Cada gota que plou té on caure. 
MCMXLIV. Amb les primeres calors de juliol del '44 (segle passat), quan el Colossus, primer ordinador a gran escala (d'ahí el seu nom) ajudava a desxifrar els missatges en codi Morse (Enigma) de l'exèrcit alemany (II Guerra Mundial), la ti Rosa "el Màlia" paria el tercer fill: la primera dona (Rosita). 

De ben menuda, ella i sa mare, se'n baixaven, caminant al sanatori de Fontilles on treballava la ti Rosa "el Màlia" (uns 4 quilòmetres). La fam de la postguerra en unes terres de secà va fer que molta gent dels pobles de La Vall de Laguar emigraren a l'Alger, França, Suïssa, Alemanya, Argentina. Rosita tenia setze anys quan va agafar la maleta i se'n anà a treballar com cria(d)eta a París : la ciutat d'on venen els/les xiquets/es. 

Una anècdota de moltes: "Rosita, porte un couteau (es pronuncia "cotó") sur la table (taula)". Tota estranyada per la petició de la seua ama, va a la costura i porta la ma(d)eixa de fil de cotó...

Va tornar amb 4 francs francesos i sabent un poc més de francés. Es casà amb el (A)Madeet. Es va deixar la vida (i part de la seua salut) treballant de dilluns a dilluns. Al forn morú del carrer del trinquet (pans redons i mones de pasqua), llarau(d)ora a temps parcial collint cireres i arreplegant ametles, mare de dos fills, cuinera al bar dels fills i al restaurant de l'hotel del poble. 

La desitjada jubilació no va ser tan bonica com ella s'havia imaginat i li van sorgir moltes pedres en el camí que ha anat superant com : una pagueta mínima (els francesos s'han portat millor que els espanyols), viudesa (home malalt), cuidar a familiar en casa (tio fadrí i germà del seu marit amb invalidesa).
Així i tot, hui fa 78 anys. Felicitats i per molts més! perquè, malgrat tots els entrebancs, la vida és bella.


Posdata: després de més de dos anys sense sentir la pilota de badana en les meus mans, per fi he pogut "matar el cuquet" amb un desafiu al frontó. Cunyats contra germans. El de menys és el resultat, reconec que tinc mal perdre, perquè em quede amb l'hora llarga de gaudi familiar i esportiu del nostre esport.
Família, Salut i Pilota!!


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog