La mort inesperada resulta més traumàtica i el dolor per la pèrdua resulta també més dur de superar; així com el procés dadaptació després deixa pèrdua no esperada (el dol). La vida és un conjunt de guanys i pèrdues, no és culpa de ningú, però viure exigeix una adaptació constant. Com deia un filòsof per combatre la misèria humana tenim tres dons: el somni, el somriure i lesperança. Els experts ens diuen que no hem de mentir mai sobre la mort, que el tema de la mort deuria parlar-se en la vida diària sense eufemismes (paraula o expressió atenuada), no amagar el dolor i no impedir el consol.

Paula era una jove usuària de la biblioteca que només li deien que tenia una llibre que llegir a escola o linstitut passava per la biblioteca a demanar el llibre. Primer amb el carnet de sa mare, després amb el seu.

Ara, amb tot el nostre respecte i condol, la biblioteca vos escriu i vos llig ladaptació que hem fet del conte  de Wolf Erlbruch L’ànec i la mort. És el nostre xicotet homenatge per a Paula (i son pare que també era soci de la biblioteca).  

Feia temps que l’ànec notava que algo estrany el seguia sense fer soroll : - qui eres? La mort li contesta: - soc la mort, per fi mhas vist. L’ànec es va espantar : - ja vens a buscar-me? La mort li va contestar : - sempre he estat prop de tu, des del dia que vas nàixer...per si de cas. L’ànec es va sorprendre per la resposta i li va preguntar : - per si de cas què? ; - un constipat mal curat, un accident...mai és sap. Li va contestar la mort. L’ànec que era un preguntó : -ara tencarregues deixes qüestions?. La mort li va contestar : dels accidents sencarrega la vida; dels constipats i resta de coses que us poden passar, també.

A l’ànec se li va posar la pell de gallina. La mort va somriure amb dolçor. Si no tenies en conte qui era, fins i tot resultava simpàtica. L’ànec li va dir : - vols que peguem un volt (passejada curta) per lestany? Al cap duna estona, la mort va descobrir que capbussar-se no era lo seu, era un lloc massa humit. -Tens fred? Va preguntar l’ànec. -Vols que el calfe?. Mai ningú shavia ofert a fer algo per la mort.

Es van dormir tots dos. Al dia següent, l’ànec es va despertar el primer i tot feliç va clacar: - no estitc mort!. La mort es va despertar badallant i li va contestar : -Malegre per tu.

L’ànec i la mort van eixir a passejar i xarrar de tot un poc. L’ànec era el més xarrador i li contava a la mort que els amics li havien dit que quan el mors, et converteixes en àngel i que puges a un núvol don mirar la terra; daltres diuen que vas a fons de la terra, on el torren.

La mort, a vegades, podia llegir els pensaments i li va contestar : - quan el mors, tot desapareixerà, al menys per a tu. Què si estic segura? Tan segura com segurs estem del que sabem una vegada hages mort.

Durant setmanes l’ànec i la mort no tornaren a lestanc i es quedaven sentats en lherba i quasi no parlaven fins que un dia una ràfega daire fresc va despentinar les plomes de l’ànec i va notar fred. tinc fred, vols calfar-me? Li va dir l’ànec a la mort.

Alguna cosa havia passat. L’ànec shavia quedat quiet, sense respirar. La mort lagafà en braços i el va dur al riu. Allí, el va gitar amb cura damunt laigua i li va donar un suau espontenet. Es va quedar mirant com sallunyava i quan el va perdre de vista, la mort es va quedar trista.

Però així és la vida.

D.E.P.

Comentaris

  1. Molt ben expresat,pero no puc oblidar la pena que tindra la familia per Paula i son pare,es una desgrasia molt gran,no tinc paraules😪

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog