El conveni per a la creació del servei públic d’una biblioteca municipal entre l’Ajuntament d’Albaida i la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència es va signar el mes de novembre de l’any 1989 estant alcalde José Bellver (aprovat en el ple del mes de març de 1988) i registrat en la Conselleria l’any 1991. Un conveni on es creava, per primera vegada (cal recordar que ja hi havia hagut diversos intents anteriors que van quedar guardats en calaixos-arxiu municipal-  i que no van arribar a bon port -demorats indefinidament- per manca de diners de l’ajuntament “... las agobiantes múltiples atenciones que pesan sobre este ayuntamiento hacen difícil...”: any 1964, carrer Elias Tormo,1;  any 1966, carrer Sant Francesc; 1972, carrer L’Olleria), una biblioteca pública municipal. La conselleria aportava ajudes econòmiques per a mobiliari, fons bibliogràfics, material informàtic i fungible i l’ajuntament un espai físic, el cost del mobiliari, les despeses de manteniment, crear en la plantilla laboral (relació de llocs de treball del pressupost de 1990) via oposició lliure, la plaça d’un funcionari tècnic mitjà i una partida destinada a compra de llibres. Durant dos anys (1990-1991), l’ajuntament va condicionar l’espai amb prestatgeries, mobiliari i un fons bibliogràfic format per més de tres mil llibres (lot fundacional donació de la Conselleria de Cultura, uns dos mil), el fons municipal (uns cinc-cents llibres) i el fons privat de La Dominical (altres cinc-cents) i va convocar les oposicions (octubre 1991) per a la plaça d’un arxiver-bibliotecari.

   

    En la dècada dels anys huitanta (febrer de 1982) la biblioteca privada “Estudi Segrelles” del Museu Segrelles havia reobert les seues portes (pagant una quota de socis) oferint un servei de lectura al poble. L’Estudi Segrelles contava amb un fons bibliogràfic format per més d’onze mil llibres. Fem memòria i recordem que l’any 1943 el pintor Josep Segrelles va fundar la biblioteca; la qual va tancar 25 anys més tard (1968) “porque la gente ya no tiene tiempo para leer, el televisor en todos los hogares había desplazado la lectura”.  (periòdic independent “Crònica”, nº 75. Any 1991)

            La inauguració “oficiosa”  fou un dia de mercat, el dimarts 21 de maig de 1991, en plena campanya electoral situada en el soterrani del nou ajuntament rehabilitat (Casa de Germanes Llinàs. Plaça Major, 7). Al dia següent tornava a tindre les seues portes tancades.

            Fou, definitivament, el dilluns sis de juliol de 1992, quan la biblioteca, ara sí que sí, va obrir de bat a bat les seues portes amb un horari estable i continu (vesprades de dilluns a divendres de 17 h. a 20 h.) i un treballador responsable dels serveis d’arxiu i biblioteca pública municipal. Un espai de 120 metres quadrats, 7 taules i 42 cadires. La regidora de cultura era Júlia Peiró.  

Els 25 primer socis


 

Què passava a Albaida l’estiu de 1992?


-El restaurant “El Bessó” regentat pels germans Blasco (Rafael i Javi) guanya el primer premi del 28é concurs de Fideuà de Gandia.

-El Cercle Musical Primitiva Albaidense “El Gamell” participa, per primera vegada, en el certamen de Bandes de Música a València (secció segona) i guanya el primer premi.

-La VI Volta en Carro a la Marina fa realitzar a la Plaça Major d’Albaida un encontre entre els carreters de l’Horta i els de la Marina. Si li va retre un homenatge a Pepe “Astrosa”.

-Es celebra el tercer “open club ajedrez” guanyant Vicente Ramon Revert d’Agullent en homes. Mª Carmen Nicolau en dones i Luis Segrelles, menors de 14 anys.

-Es fa la presentació oficial de l’himne d’Albaida musicat per Eduardo Soler Ibarra i lletra de Juan Tormo Ribas. L’Agrupació Vocal “Eduardo Torres” i les dues bandes del poble (l’Aranya i el Gamell) dirigides per Antonio Garcia “Tonet” van interpretar l’himne compost i escrit l’any 1984.

-L’ajuntament signava en la notaria d’Albaida, l’escriptura de compra del Palau Marquesal.

     1993-1997

    Xino-xano i sense fer soroll, la Biblioteca d’Albaida ha anat fent-se camí i consolidant-se en el complicat i difícil món socio-cultural de la societat albaidina gràcies a vosaltres :  

 LES USUÀRIES I ELS USUARIS.

            Volem reconèixer públicament la vostra empatia amb la biblioteca pública municipal d’Albaida. Sense vosaltres no estaríem ara ací oberts de bat a bat i ni s’haguera ampliat el seu horari (matí i vesprada) amb un accés personal, lliure i gratuït amb l'objectiu de trobar-se oberts a la diversitat cultural (font de riquesa per al coneixement).

            D’altres funcions que hem desenvolupat ha estat difondre el nostre patrimoni cultural i que estiga a l'abast de tots el ciutadans (Secció Local).

            Tots els anys es realitzen campanyes d’animació a la lectura (escoles, epa, ames de casa, etc.), presentacions de llibres i d’altres activitats. També volem agrair públicament la col·laboració de les i els MESTRES (i professors) i associacions albaidines en la dinamització del servei públic de la biblioteca. Malauradament les fotografies de la biblioteca d’activitats d’animació a la lectura i guardades en disquets no s’han pogut recuperar (segle XX).

Primeres fotos del Segle XXI: 


    També s'han realitzat un grapat d’activitats culturals des de la biblioteca com : la bibliopiscina, la col·laboració amb el diari local “El Carrer” i el seu ·El racó del llibre·, en els llibres de festes patronals i de barri, en campanyes de promoció del servei públic; també s’ha col·laborat amb les escoles infantils (públiques i privada) fent contacontes i amb els col·legis públics (tallers lectors), s’han fet visites escolars, cursos de valencià, guies i butlletins de novetats mensuals, exposicions temporals, intercanvis bibliotecaris amb d'altres biblioteques, campanyes de renovació del carnet, separadors o punts de lectura, servei d’internet des de 1996, cursos d’internet de formació, jornades d'estudi, col·laboració amb institucions comarcals (Mancomunitat-Trèvol).

            Des de la biblioteca d’Albaida tampoc ens volem oblidar, i donar les gràcies, als BECARIS, SALARI JOVE, PRÀCTIQUES UNIVERSITÀRIES i de Miriam (d.e.p.) del Projecte Trèvol que han posat el seu gra d’arena en aquesta història tan bonica com és la de vetllar per la tasca de la cohesió social i evitar la fractura digital entre la població. Tampoc podem oblidar-mos dels més de 30 rondallaires o NARRADORS ORALS d’històries que amb la seua paraula i els llibres han fet volar la imaginació i han sembrat en el poble d’Albaida una llavor que ha crescut fent-se un gran arbre. El arbre de la lectura, conreat per totes i tots. Un arbre amb moltes fulles, moltes fulles que són llibres llegits. 

 

Conte contat, encara no s’ha acabat! Tenim que continuar regant l’arbre!

 


    Hem deixat per al final, però no per això menys important, l’altre servei públic que també celebra 30 anys obert al públic amb un horari estable i continu. El mateix que la biblioteca. Estem parlant de l’ARXIU municipal. L’arxiu també està ens els soterranis de l’ajuntament i consta de dues sales (administrativa i històrica). L’arxiu municipal preserva, gestiona i divulga els documents conservats. Agrair públicament el recolzament per a dur endavant la catalogació del fons documental municipal de l’ARXIVERA COMARCAL i dels VOLUNTARIS, solidaris i altruistes, als quals sols podem dir : Gràcies de tot cor!! perquè l’A.M.A. és egoista, ja que ens aporteu més del que realment podem arribar a donar.

 

 

  

    No sabem la data exacta de la seua creació. Es podria dir que l’origen  es centra a l’Edat Mitjana quan la Reconquesta de Jaume I va donar pas a la creació d’una Universitat o Consell en Albaida (el document més antic conservat és un pergamí de 1283, un privilegi de l'infant Alfons (III d'Aragó), fill del rei Pere El Gran).

 

 

Els arxius són l’espill de la societat que els ha generat, els conserva i els utilitza.

 



Informació extreta i consultada per l’arxiver-bibliotecari de: documents-arxiu/biblioteca i  fotografies carpeta “imatges” (ordinador bibliotecari), arxiu municipal (signatures, 50/07-conveni-, 63/02-informe estat-, 63/11-correspondència-, 163/07-”el carrer/juliol 1993. Un any”-, 163/03-llibre de festes 1993-, 2080/05-llibre registre carnets socis-), biblioteca (caixa nº 45 -periòdic crònica 1991-1992- caixa nº 52- periòdic crònica 1992-1993- )

 

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog