Una de les característiques
del nostre temps és que tot passa molt de
pressa, per aquesta raó
escric, per recordar i no oblidar. Mireu, jo entenc la interculturalitat com
una fraternitat, llibertat, justícia,
reciprocitat i solidaritat. Valors que ajuden a conviure. És una alegria la trobada de mons
distints.
Hi ha un refrany que diu “un bon
esmorzar estalvia un dinar”, però el primer
diumenge de març no li hem fet molt de cas
perquè s’ha produït una interculturalitat
esportiva i gastronòmica entre Murla i Albaida,
passant per La Vall de Laguar que incloïa :
El ritual “quasi
sagrat” de l’esmorzaret valencià “pantagruèlic” (ni “brunch” ni “petit déjeuner”) on es parla de tot (sociabilitat
sense telèfons). L’entrepà, com
el braç d’un pilotari, estava acompanyat de la picaeta
(cacaus/tramussos i adobat ) i el “cremaet”. Després camí al trinquet a veure la partida de pilota
en la modalitat d’Escala i Corda al trinquet de
Murla i per dinar cuscús de
germanor(pasta de farina esmicolada o reduïda a
bolletes).
La paraula cuscús,
segons alguns antropòlegs i
lingüistes, és d’origen
beri-beri, part ponent de les muntanyes de l’Atles
del Magrib (Marroc, l’Alger i
Tunísia).
Aquesta paraula és poc
coneguda a la resta del món àrab i la paraula “cus”, en l’àrab col·loquial significa “cony”, així que de
dos en dos, cus-cus,...
La paraula cuscús fa
referència al soroll que fa el
vapor en coure els granets fins de la sèmola a
través del “kiskas”
(colador que es posa damunt de l’olla on
es couen les verdures i la carn). D’altres
autors diuen que la paraula “cuscús” deriva
del verb àrab “cascasa”
(divisió i triturat de qualsevol
cosa, en aquest cas del blat).
La història del
plat es remunta a molts anys perquè ja era
conegut en el regne natzarè de
Granada. Les nostres terres valencianes van estar ocupades per àrabs fins el 1609 i, després, al segle XX, molts dels nostres
familiars, per culpa de la fam i la dictadura, van tindre que emigrar a l’Alger.
La varietat dels ingredients és el
que diferència les modalitats de cuscús. Els més coneguts els de corder o pollastre amb set verdures i un
grapat d’espècies. Tampoc es precís
incloure-les les set. No hi ha cap cuscús
igual, encara que siguen els mateixos ingredients. Sempre trobareu un toc
individual.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada