Una de les característiques del nostre temps és que tot passa molt de pressa, per aquesta raó escric, per recordar i no oblidar. Mireu, jo entenc la interculturalitat com una fraternitat, llibertat, justícia, reciprocitat i solidaritat. Valors que ajuden a conviure. És una alegria la trobada de mons distints.
Hi ha un refrany que diu un bon esmorzar estalvia un dinar,  però el primer diumenge de març no li hem fet molt de cas perquè sha produït una interculturalitat esportiva i gastronòmica entre Murla i Albaida, passant per La Vall de Laguar que incloïa :
El ritual quasi sagrat de lesmorzaret valencià pantagruèlic (ni brunch ni petit déjeuner) on es parla de tot (sociabilitat sense telèfons). Lentrepà, com el braç dun pilotari, estava acompanyat de la picaeta (cacaus/tramussos i adobat ) i el cremaet. Després camí al trinquet a veure la partida de pilota en la modalitat dEscala i Corda al trinquet de Murla i per dinar cuscús de germanor(pasta de farina esmicolada o reduïda a bolletes).
La paraula cuscús, segons alguns antropòlegs i lingüistes, és dorigen beri-beri, part ponent de les muntanyes de lAtles del Magrib (Marroc, lAlger i Tunísia).
Aquesta paraula és poc coneguda a la resta del món àrab i la paraula cus, en l’àrab col·loquial significa cony, així que de dos en dos, cus-cus,...
La paraula cuscús fa referència al soroll que fa el vapor en coure els granets fins de la sèmola a través del kiskas (colador que es posa damunt de lolla on es couen les verdures i la carn). Daltres autors diuen que la paraula cuscús deriva del verb àrab cascasa (divisió i triturat de qualsevol cosa, en aquest cas del blat).
La història del plat es remunta a molts anys perquè ja era conegut en el regne natzarè de Granada. Les nostres terres valencianes van estar ocupades per àrabs fins el 1609 i, després, al segle XX, molts dels nostres familiars, per culpa de la fam i la dictadura, van tindre que emigrar a lAlger.
La varietat dels ingredients és el que diferència les modalitats de cuscús. Els més coneguts els de corder o pollastre amb set verdures i un grapat despècies. Tampoc es precís incloure-les les set. No hi ha cap cuscús igual, encara que siguen els mateixos ingredients. Sempre trobareu un toc individual.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog