Mirant una fotografia de ladmirat i estimat Joan Olivares, veig que diu la lluna i sa baldufa.
Aleshores els records mhan vingut al cap. Temps passat.
Qui no ha jugat amb el joguet de la fotografia que vos adjunte (les pilotes no, els altres)!
La podeu dir de moltes maneres en la nostra llengua (baldufa, trompa, trompellot, trompitxo ) i peonza ( en castellà).  
Era una peça de fusta en forma de pera, que pel cap més prim tenia una punta de ferro i que, enrotllada en un cordell i tirant amb força a terra, prenia un ràpid moviment de rotació damunt la punta i servia per jugar. Eixe moviment de rotació es deia ballar.
Era un joc on tots i totes jugàvem. Sen recordeu? Si te la posaves a ballar damunt la mà feia pessigolles. En alguns pobles això sanomenava fer rei. Si ballava sense finor era que tenia carros o carretells. Si no lagafaves en força, quan la tiraves es posava a ballar malament i dèiem fa bossa. Hi havia baldufes/trompes de punta fina la paia, de punta grossa i de fusta la de música perquè feia més soroll. Es podia jugar de mil maneres, una delles, era tirar la baldufa/trompa dins dun rotgle marcat a terra, de manera que ballara fins que altre jugador la traguera dun colp de baldufa/trompa.
Pareix que la paraula baldufa prové de l’àrab xodrüfa (joguet que volta veloçment fent soroll) amb contaminació (impuresa) de ball. I trompa pot derivar de larrel tromp- que és lonomatopeia del soroll de la baldufa.
Aquest que escriu quan sajunta amb els vells amics  en lesmorzada de les vacances estiuenques acaba ben trompa 😉

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog