moments abans que s’inicie la celebració del seu natalici, el senyor Karlsson (Allan per als amics i són bastant) es vesteix i es posa unes sabates sense orelles ni taló usades per a estar per casa. Ix per la finestra  i s’escapa de la residència d’ancians on ara està vivint. No té massa clar on anar, aleshores va l’estació d’autobusos perquè troba que allí pot passar desapercebut.
- Un incís, perdó, m’havia oblidat i crec que és important per a la trama : el senyor Allan celebra hui 100 anys!! sí no m’he equivocat posant els zeros.
Continuem : Esperant l’autobús, arriba un jove que li demana que li vigile la maleta mentre va als lavabos; però, abans que torne el jove, arriba el seu autobús, i sense pensar-ho dues vegades, se’n puja amb la maleta. D’aquesta manera tan imprevista comença una experiència molt especial per al senyor Allan : en l’interior de la mateixa s’apilen , marededéu!, 50 milions de corones (unitat monetària de Suècia) de dubtosa procedència.
Allan (ara ja ens deixa que el tutegem), és un iaio amb molta vida viscuda i no ho dic sols perquè celebre 100 anys, sinó perquè ha tingut un muntó d’experiències d’allò més singulars i, a més a més, no és fàcil d’acovardir. Sols em deixa que vos compte unes poques perquè vol que passeu per la biblioteca i llegiu el seu llibre abans que un guionista de cinema hollywoodenc adapte la seua intensa vida al gran pantalla o més conegut com 7é Art (en maiúscules) en una comèdia enginyosa i de rialles constant.
Mireu, Allan ha tingut encontres amb personatges del segle XX com : Franco, Stalin, Churchill, fins i tot amistats compromeses amb la dona de Mao, passant per activitats d’alt risc com ser agent de la CIA o ajudar a Oppenheimer a crear la bomba atòmica. Tanmateix, aquesta enèmisa aventura està a punt de posar el país cul per amunt.
Als cent anys, encara queda molt per viure :
El abuelo que saltó por la ventana y se largó de Jonas Jonasson en l’editorial Salamandra. Tadruïda del suec per Sofia Pascual.
nota de la bibliotecad’albaida: estarà en les novetats del proper mes.
Per si vos interessa el títol original és
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog