Camine entre fulles de plataner bord que sonen a crec-crec per l’albereda de la fira, regolfades pel vent tramuntanat que les han col·locat com si fos una catifa. Estem acabant aquesta tardor tant càlida amb un fred que pela i gela els c... mire el termòmetre que hi ha davant d’una farmaciola i marca menys 1 grau.
-Recollons pandereta! Si que fa gelor. Alce la vista i veig tota la serra de la covalta, la d’agullent i atzeneta blanca com un mantell. Un home entrat en anys i amb cara de sapiència viscuda hem diu :
-la neu està gelada i saps perquè? Hi ha un refrany que diu “la neu d’advent, gela molt fàcilment i glaça les dents”. Faig una cara d’estranyesa i sorpresa:
Peu de foto : venta del Collao(La Vall de Laguar). Foto feta el dia 15/12/09 per Manel i Paco

-advent?
- si senyor home (és veu que el monyo canós i la barba blanca em fan major), durant l’advent,el temps litúrgic que dura quatre setmanes abans de nadal i inicia l’any eclesiàstic.

Bé vaig al gra, quan tenim lluna minva o vella la neu qualla amb més intensitat, neteja els corrals de puces i fa que la florida dels arbres es retarde.
-la lluna minva? Li pregunte.
-tampoc sap això? Mira que els joves d’ara. La lluna tarda 28 dies en pegar-li la volta a la Terra i té diferents fases de més o menys visibilitat, es a dir, es veu il·luminada amb més o menys intensitat des del nostre planeta Terra. Aquestes quatre fases de set dies són : minvat o vella, creixent, nova o plena i decreixent. Puix quan es minva, els homes que abans miraven el cel (dia a dia) per veure quin oratge faria sempre han dit que qualla més. Ara vosaltres els anomeneu meteoròlegs i tots els dies ho podeu veure per internet i sabeu que si la borrasca entra per la mediterrània i el vent és del nord: fred i neu.
-té raó, bon home, tenim la sensació, la societat de hui en dia, que el temps passat tot el que es conta són exageracions...que si un metre de neu....que si ha estat una setmana nevant....que tot a de ser ja, a l’instant i no tenim paciència en crear, fer, veure créixer, estimar.
-per això nosaltres déiem : “pensa en les neus d’antany, si cauran enguany”
-què vol dir?
-significa que les coses succeïdes han de servir de lliçó als homes previsors

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog