Recordar per no oblidar. Entra l’agutzil interí (Javi) a la biblioteca i em diu :
-Josep, ja tens la llicència d’obra que t’han demanat a urbanisme? És la del barri dels “Mosquitos”. El barri on jo em vaig criar.
-Estic buscant-la en la base de dades. Ara mateix té la done. Per cert, saps què?
-Dis-me, Josep.
-Fa uns trenta anys, havia acabat d’aprovar les oposicions i buscava on pis per llogar per a vindre a viure a Albaida. No trobava res que s’adaptara a les meues condicions de novençà (acabat de casar) i, per suposat, que la butxaca d’un treballador puguera pagar.
Pocs i cars, tot hi ha que dir-ho en aquella època. Tenia un vist al poble d’Agullent i un altre, mig aparaulat, a Atzeneta quan un matí va baixar el regidor de participació ciutadana i serveis socials el Sr. Yago (Vicent, q.e.d.) i hem diu:
-Josep, t’he trobat un piset que té vint anys en una finca sense ascensor. És un quart i està al costat de la tenda d’Alejandra en el barri dels Mosquitos.
-Mosq..?
- Carrer Montaverner. Barri “Diego Salas Pombo” (falangista, governador civil i procurador en Corts. Un incís, encara hui és aquesta la seua denominació oficial com podeu comprovar passejant pel barri).
1.Barri Mosquit |
1971. Albaida, per primera vegada, passa amb 9 habitants la barrera dels cinc mil veïnes i veïns (5.009).
El cotxe oficial creua el poble del Palomar i a l’arribar a l’altura de la Cooperativa Vinícola posa l’intermitent a l’esquerra per a entrar a la nova estació de servei de gasolina i omplir el dipòsit de benzina.
Dos dies després de la celebració de Sant Josep, l’ajuntament celebra una sessió plenària on es canvia el nomenclàtor de dos carrers i posen nom a 19 carrers que no tenien oficialment cap topònim. Dos canvis de nom : Beniatjar (antic carrer Poma) i Otos (abans Llacorellat). La toponímia majoritària són noms de pobles com “Alfarrasí, Avda. Onteniente, Avda. Alcoy, Avda. Valencia, Carrícola, Bélgida, Olleria, Benisoda i Palomar”.
D’altres fan referència a persones: “Alejandro Bataller, Plaça P.González Alvárez, Doctor Estaña”.
A més a més, del “Calvario, Avda. Romeral, Betilla”.
El carrer que dona accés als nous 42 habitatges (casetes de planta i un pis alt) edificats en la partida de la Trencada i el nou barri format per 4 blocs de 4 pisos i un total de 135 habitatges de la “Cooperativa La Paz” (constituïda l’any 1969) és Castellón de Rugat, després de tombar una casa del Carrer Remei (nº43) i obrir un accés als nous barris.
He deixat per al final els 3 carrers del nou barri amb vistes a Atzeneta i el Benicadell i que al trobar-se un poc profund i quasi acostat al riu va ser batejat d’immediat amb el nom de “Barrio del Mosquito” (curiositat : el nom en singular l’escriu el cronista Sr. V. Gil-Mascarell en el seu llibre de cròniques) format pels carrers: “Portal de Adzaneta, Montaverner, Fiscal Segrelles”.
L’any 1974 s’instal·lava l’enllumenat públic al barri “dels mosquitos”. Un enllumenat que consistia en un braç metàl·lic grapat a les façanes dels edificis i altres sobre columnes també metàl·liques (alumini). A una alçada de 7 metres del sòl i amb perilles de vapor de mercuri a pressió color corregit de 125 vats necessitades d’una reactància (corrent) i d’un condensador (potència). En total, 82 punts.
Acabem el “recordar per no oblidar”.
1978, en el barri del Mosquit o barriada “Salas Pombo” es produeix un accident constructiu en el cantó de les cases confrontant al perímetre urbà. Angle nord, vora riu : una retro des de la part baix del talús, provoca despreniments de terra esglaiant al veïnat.
Dos veïns no ho veuen igual que l’ajuntament i manifesten que és un edifici alçat sobre un terraplè consistent en mescla d'enderrocs i terres del lloc que no configuren talús natural. La base de l'edifici és terreny no ferm sinó fals. Un subsol amb mes de 5 fonts que discorren per davall de l'edifici i aboquen les seues aigües al va riure el fan un edifici ruïnós amb les voreres afonades i el carrer ple de clots i badalls. Que la situació és greu i no sols té la culpa la retro i cal fer un mur de contenció.
Un darrer incís: en l’expedient guardat a l’arxiu i instruït amb motiu de l’accident constructiu, és diu literalment : “Ante la carencia de planos de cimentacion pertenecientes al edificio en cuestión, en el expediente Municipal y por parte de la Empresa Constructora, del edificio y en voz de ...”
2. Barri Mosquit |
*Les fotografies “1-2.Barri Mosquit” van ser publicades en els llibres de festes patronals dels anys 1972 i 1973, respectivament.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada