Recordar per no oblidar. Entra lagutzil interí (Javi) a la biblioteca i em diu :

-Josep, ja tens la llicència dobra que than demanat a urbanisme? És la del barri dels Mosquitos. El barri on jo em vaig criar.

-Estic buscant-la en la base de dades. Ara mateix té la done. Per cert, saps què?

-Dis-me, Josep.

-Fa uns trenta anys, havia acabat daprovar les oposicions i buscava on pis per llogar per a vindre a viure a Albaida. No trobava res que sadaptara a les meues condicions de novençà (acabat de casar) i, per suposat, que la butxaca dun treballador puguera pagar.

Pocs i cars, tot hi ha que dir-ho en aquella època. Tenia un vist al poble dAgullent i un altre, mig aparaulat, a Atzeneta quan un matí va baixar el regidor de participació ciutadana i serveis socials el Sr. Yago (Vicent, q.e.d.) i hem diu:

-Josep, the trobat un piset que té vint anys en una finca sense ascensor. És un quart i està  al costat de la tenda dAlejandra en el barri dels Mosquitos.

-Mosq..?

- Carrer Montaverner. Barri Diego Salas Pombo (falangista, governador civil i procurador en Corts. Un incís, encara hui és aquesta la seua denominació oficial com podeu comprovar passejant pel barri).

1.Barri Mosquit

1971. Albaida, per primera vegada, passa amb 9 habitants la barrera dels cinc mil veïnes i veïns (5.009).

El cotxe oficial creua el poble del Palomar i a larribar a laltura de la Cooperativa Vinícola posa lintermitent a lesquerra per a entrar a la nova estació de servei de gasolina i omplir el dipòsit de benzina.

Dos dies després de la celebració de Sant Josep, lajuntament celebra una sessió plenària on es canvia el nomenclàtor de dos carrers i posen nom a 19 carrers que no tenien oficialment cap topònim. Dos canvis de nom : Beniatjar (antic carrer Poma) i  Otos (abans Llacorellat).  La toponímia majoritària són noms de pobles com Alfarrasí, Avda. Onteniente, Avda. Alcoy, Avda. Valencia, Carrícola, Bélgida, Olleria, Benisoda i Palomar.

Daltres fan referència a persones: Alejandro Bataller, Plaça P.González Alvárez, Doctor Estaña.

A més a més, del Calvario, Avda. Romeral, Betilla. 

El carrer que dona accés als nous 42 habitatges (casetes de planta i un pis alt) edificats en la partida de la Trencada i el nou barri format per 4 blocs de 4 pisos i un total de 135 habitatges de la Cooperativa La Paz (constituïda lany 1969) és Castellón de Rugat, després de tombar una casa del Carrer Remei (nº43) i obrir un accés als nous barris.

He deixat per al final els 3 carrers del nou barri amb vistes a Atzeneta i el Benicadell i que al trobar-se un poc profund i quasi acostat al riu va ser batejat dimmediat amb el nom de  Barrio del Mosquito (curiositat : el nom en singular lescriu el cronista Sr. V. Gil-Mascarell en el seu llibre de cròniques) format pels carrers: Portal de Adzaneta, Montaverner, Fiscal Segrelles.

Lany 1974 sinstal·lava lenllumenat públic al barri dels mosquitos. Un enllumenat que consistia en un braç metàl·lic grapat a les façanes dels edificis i altres sobre columnes també metàl·liques (alumini). A una alçada de 7 metres del sòl i amb perilles de vapor de mercuri a pressió color corregit de 125 vats necessitades duna reactància (corrent) i dun condensador (potència). En total, 82 punts.


Acabem el recordar per no oblidar.

1978, en el barri del Mosquit o barriada Salas Pombo es produeix un accident constructiu en el cantó de les cases confrontant al perímetre urbà. Angle nord, vora riu : una retro des de la part baix del talús, provoca despreniments de terra esglaiant al veïnat.

Dos veïns no ho veuen igual que lajuntament i manifesten que és un edifici alçat sobre un terraplè consistent en mescla d'enderrocs i terres del lloc que no configuren talús natural. La base de l'edifici és terreny no ferm sinó fals. Un subsol amb mes de 5 fonts que discorren per davall de l'edifici i aboquen les seues aigües al va riure el fan un edifici ruïnós amb les voreres afonades i el carrer ple de clots i badalls. Que la situació és greu i no sols té la culpa la retro i cal fer un mur de contenció.

Un darrer incís: en lexpedient guardat a larxiu i instruït amb motiu de laccident constructiu, és diu literalment :  Ante la carencia de planos de cimentacion pertenecientes al edificio en cuestión, en el expediente Municipal y por parte de la Empresa Constructora, del edificio y en voz de ...


 

2. Barri Mosquit

*Les fotografies 1-2.Barri Mosquit van ser publicades en els llibres de festes patronals dels anys 1972 i 1973, respectivament.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog