etiquetes de novembre (2) : camisa onze vares, mollons i fites
...
mira que porte anys dins del meu cap escoltant la cançoneta de: “ no el fiques en assumptes que no son teus o que tenen difícil solució”.  Sí, efectivament, eixe és el significat de la locució verbal “ficar-se en camisa d’onze vares”. Onze ve del llatí “undecim = deu més u”. Escorcolle en els diccionaris i descobreisc que l’origen  de la frase ve d’una cerimònia medieval que es feia per adoptar un fill. La persona que adoptava es ficava per la màniga d’una camisola gran a l’adoptat que treia el cap pel coll (com si fos un part) i després rebia un bes al front en senyal d’acceptació de la paternitat. Era una camisa feta apostes  per a l’acte.
Assabentat del significat, ara el meu cap continua preguntant-se : i per què no tinc que clavar-me en camisa d’onze vares quan toca defendre els drets dels treballadors?
però passa el temps i tinc la sensació que he anat donant bastonades a tort i a dret amb
l'esperança d'encertar en la botija/perol sense resultat o resultat dolent.
....
Un dia de maig de fa 103 anys, van passar dos fets distints que vos vaig a contar:

1.- són les 7 del matí i diversos senyors han quedat per a reconéixer l'esbossa (línea de término) de terme i assenyalar els mollons (mojones) comuns. La majoria de mollons són fites (hitos) de pedra treballada amb formes paral·lelepípedes, prismàtiques triangulars o de forma irregular. Caminen per terrenys esclarisses (arral), diminutius valls (vallejos), sendes (trochas), camins vells entre garrofers i vinyes;

2.- en la ciutat, en una tertúlia de café sorgeix la discussió sobre la classe d'espanyols que poden haver-hi i un contesta : són 7, però el que perdurarà en el temps és el 7.
 Quina és?
- els que viuen gràcies a  què els altres no saben. Estos últims es diuen així mateixos "polítics"

Actualment moltes de les fites que marcaven els termes dels nostres pobles han desaparegut o estan enterrades, però la 7ena. classe d’espanyols està més viva que mai
...

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog