Les xarxes socials les carrega el dimoni i tanta immediatesa no deu ser gens bona. Respira i pensa abans de comentar res. La gent més salvatge va malparlar contra el suposat repartiment de vestimenta usada per als pobres palmers per part del cuiner José Andrés que va estar repartint ropa vieja a les víctimes del volcà Cumbre Vieja de La Palma. No estem parlant de roba, estem parlant de les sobres del menjar. Menjar daprofitament.

Fa uns dies aquesta recepta es va convertir en protagonista de lactualitat sense menjar-sho no beure-sho. Massa ignorància. Les sobres o com diuen en les Canàries ropas viejas.

Les nostres sobres, allò que queda dun menjar, és com la ropa vieja de les illes. Sucar els aliments el màxim possible, el santo y seña de la cuina domèstica. Les sobres es recalfen, es banyen, es piquen per fer un plat nou. Sopes, truites, menestres, pastissets, croquetes, entrepans són alguns dels mètodes per aprofitar les sobres. Per exemple, les sobres del pa dur serveixen per a fer sopa dall, llesques amb ou torrijas,etc. Ara es parla deconomia  circular i sostenible el que per als nostres majors era la quotidianitat del dia a dia. Les eines de la cuina passaven de pares a fills (o mare a filles), les sabates als germans menuts, la roba descosida sapedaçava.

De les sobres, es fan les obres significa que cal no dedicar a obres sinó allò que no necessitem per a les coses de cada dia; La sobra dahir, falta fa hui, vol dir que si deixen perdre coses perquè nhi ha abundància, sols vindre un dia que es necessiten i no es tenen.

Diuen i conten els llibres sobre la recepta de la ropa vieja  que una dona sevillana (Maria Rosa Calvillo) la va inventar al segle XVIII al apuntar-la en el seu llibre Libro de apuntaciones de guisos y dulces. Era un clàssic de les sobres (tomaques i pebreres/pimentons). Deia així se pone azeyte a freir y luego que umea bien se le echa un poco de pimiento Colorado y un agito (sic) y en estando frito uno y otro se saca y se echa a reogar el pimiento berde (sic) y en estando se echa el tomate y como la mitad de la porcion de tomate de sebolla (sic) picada menuda, se maja el pimiento y ajo frito, qulantro (sic), cominos y unos granos de pimienta y despues se echa la carne fianbre (sic) y se deja con poco caldo.

La ropa vieja no té clar el seu origen, però sembla que es pot remuntar a la cuina sefardí (jueus), la adafina (bullit de cigrons elaborat amb carn de corder) de lEdat Medieval que de la península passa a les illes Canàries i dallí va pegar el bot al Carib, on és un plat icònic.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog