Al llarg del present any ens ha costat molt adquirir llibres per a la biblioteca. Això no ha impedit que ens sucàrem el poc cervell que tenim amb novetats d'ací i d'allà per intentar de seguir amb uns dels seus objectius d'una biblioteca pública : divulgar el seu fons bibliogràfic. Ha estat tota una barreja de documents escrits, gravacions sonores i visuals per animar-vos a vindre. No tenim cap fórmula secreta, només ganes de fer feina i per això sempre afegim unes notes escrites referents a cada mes pensant que el saber no ocupa lloc. Com ho he trobat interessant vos les adjunte. I com diuen al meu poble : dóna-li corda!!

febrer

La cultura popular o folklore és la cultura tradicional particular a un grup ètnic o cultural determinat. Això inclou tradicions, cançons, llegendes, supersticions, etc. El folklore es transmet tradicionalment de manera oral, tot i que en l'època moderna s'han fet esforços importants de recopilació de la cultura popular de molts països. Durant el segle XIX es va posar èmfasi en l'ús del folklore per motius sobretot ideològics i nacionalistes. El segle XX es va començar a estudiar el folklore més objectivament, i des d'un punt de vista etnogràfic. I al XXI la biblioteca d’Albaida vos fa arribar les publicacions d’Edicions 96 on parlen de tres cosetes ? o cosotes? Són dos publicacions dins dels “tallers de cultura popular” (amb dvd inclòs) : la dansà i el joc de la pilota; i la tercera cosa va d’efemèrides, onomàstica, endevinalles, curiositats, refranys i embarbussaments. A més a més, posem al vostre abast una nova col·lecció de pel·lícules amb el títol "grans esdeveniments del segle XX i moments que canviaren la història". Per últim, no voldria deixar en el tinter “Música de telers”(disc compacte). És un projecte col·lectiu, mostra actual de la contracultura d’Alcoi.

març

vaig a dir-vos quatre coses per compartir l’estima per la llengua, per la lectura i els servei públic de la biblioteca d’aquest mes de març, marcer, carabasser i ventoler. Encara que la carta tinga data de 3 jo estic escrivint-la el dia 2. Tal dia com hui d’un any que l’Aljorf ja no era poble sinó barri d’Albaida i al tren de Xàtiva-Alcoi encara li quedaven dos anys per a arribar a Albaida, a l’Espanya monàrquica de finals del segle XIX es celebraven les primeres eleccions legislatives per sufragi universal. Vint anys després es declarava l’obligatorietat de la lectura del Quixot a totes les escoles espanyoles. I tal dia com demà moria un escriptor que deixava versos com ...veles e vents han mos desigs complir,/ faent camins dubtosos per la mar.... Bé , ara plou poc. Però per a lo poc que plou, plou prou i no puc eixir al carrer i em ve al cap l’endevinalla que el meu besavi volia que jo l’endevinara al racó de la llar sentat en una cadira de boga  i a la llum d’un cresol d’oli... on n’hi 5, en fique 5; en trac 5 i en queden 5....encara no se la resposta. Em podeu ajudar?.
Ara me’n recorde que estic ací escrivint per a què fullegeu les novetats de la biblioteca i si vos abelleix passeu per ella. Les portes estan obertes de bat a bat. Per cert, un darrer oblit : que no us he posat/donat cap a resposta a les quatre incògnites plantejades en l’anterior paràgraf.....
 respostes  . 1891,1912,1459,Ausiàs March i el guant

abril

després de llegir qualsevol notícia en la premsa escrita per via internet, escoltada en la ràdio o visualitzada en la televisió TDT la majoria de vosaltres (espere que tots) sabreu que durant el mes d’abril es celebren dos dies amb festes especials per al món dels llibres. Què quins són? puix el dia dos d’abril és el dia internacional del llibre infantil i juvenil. L’IBBY va proposar eixe dia per commemorar el naixement de Hans Christian Andersen, l’escriptor danés més conegut i popular arreu del món (es celebra des de 1965 en més de 58 estats). Publicà més 150 contes per a infants com : l’aneguet lleig, la sireneta, el soldadet de plom,... i  la UNESCO el 23 d’abril, celebra, arreu del món, el dia del llibre. Aquesta data coincideix amb la festivitat de Sant Jordi i també es commemora la mort d’escriptors afamats com Cervantes, Shakespeare, Pla. Aquestes institucions, i és molt respectable, pretenen fomentar la lectura, la indústria editorial i la protecció intel·lectual amb la defensa dels drets d’autor.
Nosaltres, les BIBLIOTEQUES PÚBLIQUES, celebrem, TOTS ELS DIES DE L’ANY, més modestament(novetats) i dins de les possibilitats de cadascú (horaris d’obertura), el fomentar i crear l’hàbit a llegir, a prestar, a fer ús de l’internet, es a dir, garantim, en condicions d’igualtat d’oportunitats, l’accés de TOTS els ciutadans al pensament, a la cultura i perquè no, també, a l’oci i la investigació.

maig

no es tracta de llegir molt, sinó de gaudir amb el que llegim. Els escriptors escriuen per a què, nosaltres els lectors, somniem, per a somniar en el sentit més ample de la paraula : viure altres vides, meditar, comprendre, saber qui som, entendre-mos,etc. Sobretot, el que volem les biblioteques es.... que no se’n vagen d’ací sense provar els nostres serveis: préstec, internet, orientació, informació, consulta....ara teniu temps de cabussar-se en: la lectura, la música, la imatge i el joc. PASSEU PER LA BIBLIOTECA !!

juny

El juny és el sisè mes de l'any en el Calendari Gregorià i té 30 dies. El seu nom en llatí era iunius i venia donat per la deessa romana Juno. Com abril, tenia 30 dies en el primitiu calendari romà, però va passar a tenir-ne 29 en el calendari lunar de Numa Pompili. Amb el calendari julià va recuperar la quantitat de 30 dies. Els seus símbols són el sol i la rosa. Dóna inici a l'estiu a l'hemisferi nord i acaba amb una dita popular Pel juny fruites madurades i moltes migdiades

estiu

arriba juliol i la calor es deixa sentir amb intensitat i no convida gaire a una gran activitat. Abans, no fa molt, les garbes eren a l’era i calia batre-les per a poder guardar el tan apreciat gra en el graner. El refranyer no s’oblida d’aquesta xafogor....pel juliol, amb poc foc bull el perol...Però malgrat ser un temps estiuenc es produeix a sovint el fenomen, aparentment contradictori, de ploure i fer sol alhora i les dites populars tenen cançons com... plou i fa sol, les bruixes es pentinen i porten dol o plou i fa sol, al cel fan un fillol... perquè aquesta creença popular de què pentinar-se provocava la pluja era comuna, tant en pobles civilitzats com bàrbars. Les tamborinades de ruixats fugissers donen lloc a l’arc de Sant Martí. La llegenda o faula conta que el sant i el diable feren juguesca a veure qui del dos faria una volta més gran, més de pressa i més bonica. El sant la féu ràpidament fent servir el vidre; i el diable tardà més i li sortí més petita i baixeta perquè la féu del gel (no es tan brillant, ni forta i és fon enseguida). A diferència d’altres cultures, a casa nostra l’arc es vist amb simpatia i admiració
 
setembre-octubre

Corren temps indecisos en una societat actual molt depenent de certs sectors financers, econòmics i polítics; els quals estan provocant problemes d’estabilitat i equilibri global, i està en joc una generació sense futur i el mateix futur. Diuen, els entesos, que són temps d’acció, de participació, de no resignar-se, de conscienciar-se, de prendre postures i actuar : si hi ha esperança, hi ha solució. Personalment, és la meua modesta opinió, SEMPRE els ciutadans tenim que estar informats i ser responsables per impedir aquests atropellaments. L’objectiu : el bé comú, la dignitat i per suposat la democràcia. Com? jo com a bibliotecari ho tinc clar : LLEGINT!!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog