Lacord estava pactat. La partida a mà shavia de jugar a sis clepsidres, és a dir, a temps contat i no a jocs de pujar i baixar. Com contaven el temps? Amb la clepsidra o rellotge daigua. Lajustador de la clepsidra era un home vell i arrugat pel temps que ell mateix mesurava amb precisió.  Amb precisió? El temps és igual per a totes i tots, però els suborns per incrementar el temps duns i altres estaven a lordre del dia. Tot (o quasi tot) el món robava (pagava) per tindre més temps. Una clepsidra d’època romana equival, més o menys, a uns vint minuts, aleshores, una partida dunes dues hores de joc.

La pilota a mà és juga des de quan el temps era temps per pobles de tot arreu (maies, japonesos, egipcis, grecoromans).  Per exemple, de lantiga Grècia tenim testimonis de la pràctica daquest esport com és Alejandro Magno (rei de Macedònia i molt bon jugador). A Roma, era un esport recomanat pels metges com un exercici saludable per a totes les edats i condicions socials (poble pla, senadors, soldats i els mateixos Cèsars com Vespasiano, Alejandro Severo (els dos amb bones aptituds). *Incís: això, al menys, diuen els cronistes i les seues cròniques que eren bons jugadors, no ho puc certificar. No estarien també subornats? Eixe debat per a un altre dia.*

La clepsidra no és un rellotge que marque les hores, sinó que determina els pas del temps. El que hui en dia anomenem cronòmetre. Malgrat que en els temps antics (egipcis, babilonis, grecs, romans), aquests rellotges s'usaven especialment durant la nit, quan els rellotges de sol no servien, també sempraven per marcar els temps de parla dels advocats o jutges en juís, o en el senat romà per a previndre les xarrades, que com el llamp han de ser breus en els seus discursos i, també per mesurar les guàrdies dels soldats al campament militar.

El més antic és la troballa de Karnak a Egipte (1.400 a.C.) i la paraula deriva de klepto (robar) i hidro (aigua). No em podeu negar que és una paraula estèticament agradable i bonica.

La idea és que el recipient de baix li robe laigua al de de dalt. Linvent es basa en el principi de què una quantitat donada daigua sempre requereix del mateix temps per passar gota a gota dun recipient a laltre. Aleshores és un cronòmetre i no un rellotge perquè marca una quantitat de temps i no lhora.

Eren atifells de ceràmica i estaven plens d'aigua fins a un determinat nivell, tenien un forat en la base per on eixia l'aigua a una determinada velocitat, i això marcava un temps. Per dins de l'atifell havien diverses marques, cadascuna d'elles era una hora diferent, a mesura que s'anava buidant l'aigua, anava marcant l'hora. Aquests rellotges daigua (sol i arena) sempraren fins el segle XVII quan els rellotges mecànics (de pèndul) tingueren un ús general.

Com fer hui una clepsidra ecològica? Sis passos senzills. Material : botella de plàstic, tisores, xinxeta/agulla de cosir o punta compàs, retolador,  colorant alimentari i un cronòmetre. 1er pas, tallar la botella per la meitat; segon pas, fer un forat al tap de la botella; tercer pas, encaixar la part de la mitja botella on està el tap (cap per avall) dins laltra mitja botella; quart pas, barrejar un got daigua amb el colorant alimentari; quint pas, abocar el got en la botella i posar en marxa el cronòmetre i cada vegada que passa un minut fer una marca a la botella amb el retolador a laltura de laigua; sext pas, quan ha caigut tota laigua, la tornes a bocar en la botella i contes els minuts.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog