Diumenge de ventolera, corbs, formigues, pedres i pilota.
Pot ser que no som una “terra ventolera” (terra on toquen molt els vents) com puga ser Morella (Castelló), però la veritat es que portem una “ratxada” de dies (doble significat: successió seguida de fets i bufada de vent sobtada i forta) que destorba prou per fer alguna coseta pel carrer o bancal.
Al bancal : el revolteig de dos “corbs” (pardal negre amb un bon pic) per dalt del cap, primer em va fer recordar el que ens deia la gent major “és un pardal desagradable i de mal auguri” (superstició); però, després, quan els vaig sentir cantar “carn!carn!carn!” el pensament fou positiu: ha canviat la lluna i estem en època de “zel”  (amb “z”: interès ardent; i no “c”: el lloc que tenim dalt dels nostres caps i sol ser de color blau, quan no està ennuvolat). L'aparellament sol implicar algun tipus d'exhibició de festeig, normalment per part del mascle. La majoria d'exhibicions són senzilles: una mena de cant. Això era!
Mirant a terra em vaig fixar que hi havia nombrosos “formiguers” (el cau de les formigues) dalt terra, com a murs d’arena.  Els “entesos” del temps diuen que "marquen" propers canvis en l’oratge (protegir els formiguers de futures pluges). 
Demà vos ho diré!
El margenador (no sempre picapedrer) (home que fa “marges”: vora entre dos bancals desnivellats) havia començat de bon matí a “descobrir” la solsida: un muntó de “rípio”(castellanisme. Cal dir “reble”: conjunt de pedra xicoteta emprada per omplir el marge), un altre de bona pedra i un tercer de terra..
Sortirà marge o car(a)mull de pedres!
Les dues partides van ser guanyades pel als rojos front els blaus (10-3; 10-2) tant en la modalitat de palma com a llargues. Molt bon ambient els dos dies, amb espectadors, no sols dels pobles veïns, inclús, saforencs que havien pujat a caminar portats per un bon guia (Casimiro Camarena d’Ador). L’actitud de jugar com “tot u” (un equip) junt a la motivació de gaudir de l’esport (pilota)  ens dona la fórmula perfecta per explicar els bons resultats dels “rojos”.
Anècdota ( o recordatori): en la segona partida, modalitat de llargues amb treta “de bragueta”, i amb l’ajuda “d’un gatet” (el Mixu. José Vte, Ballester) i la col·laboració dels veïns es van arreplegar 14 pilotes encalades (penjades a les teulades, balcons, terrats). 
 15 de març de 2018


Estimats/des amics/gues, si no fóreu com sou(amb defectes i incapacitats), ni jo ni les persones que vos estimen podríem gaudir de la vostra amistat! Eixa és lactitud davant la vida i el treball. Va per tu Rosa Maria Mas Oliver!

Conte japonès : lliçó budista  sobre lactitud correcta front els defectes o les pròpies incapacitats.

 El jove Akira era el responsable danar a buscar laigua fresca que es bevia en la casa-escola del mestre Oé. Tots els matins anava a la font que estava a uns vint minuts de caminar. Tenia dos cànters de fang que com sabeu manté laigua més fresca tot el dia. Els dos cànters penjaven dels extrems de un llarg pal que es penjava al coll. Estem parlant, més o menys, duns 24 litres daigua.
Però, un dels cànters tenia un badat (clavill) per on sumava (eixia) part de laigua i, al final del camí, sols arribava la meitat del cànter.
Això va durar dos anys (*nota meu : dura més de 30 anys). Akira anava de bon matí a la font, omplia els dos cànters i tornava sols amb un i mig ple.
El cànter bo estava ben content dels seus èxits; durant tot el temps havia portat laigua que ell podia. Però el cànter badat estava trist i avergonyit perquè era conscient de què sols aconseguia acomplir amb la meitat de la feina per a la que havia sigut creat.
Després deixos dos anys anys (*nota meu : dura més de 30 anys), el cànter badat ja no va poder resistir més i va parlar per a dir :
-Estic avergonyit!
Akina es va girar cap a lesquerre i ve veure com plorava el cànter i li va preguntar:
-Vergonya de què, amic meu?
-Durant tot aquest temps, no he sigut capaç de portar bé laigua a la casa del mestre. Quin desperdici! Per culpa dels meus defectes, he tirat a perdre part del teu treball.
Akira va somriure i li var dir:
-No digues això. Mira, ara arribarem a la font, us ompliré daigua, i tornant vull que et fixes en lo bonic i bell que està el  camí.
Quan arribaren a la font, el cànter va deixar que lompliren daigua i, una vegada als muscles dAkira, va començar a mirar al seu voltant.
-El camí està preciós va dir el cànter.
-A mi també magrada. Veus la quantitat de flors (*nota meu : la família, els amics i els nostres fills) que hi ha? va preguntar Akira.
-Oh, són molt boniques! - contestà el cànter.
-Thas donat conte de què sols hi ha flors en aquest costat de camí?
Durant aquests dos anys, he plantat llavors en aquest costat perquè sabia que creixerien les flors gràcies a laigua que tu vessaves cada dia va dir el jove.
-És veritat? va preguntar el cànter, tot emocionat.
-Sí. Gràcies a això, durant aquests anys he gaudit daquestes flors(*nota meu : la família, els amics i els nostres fills) en els passejos matiners i no sols això, he pogut decorar amb flors la taula del mestre.(*nota meu : he pogut gaudir de la família, dels amics i dels nostres fills).  



9 de març de 2018


Lactual societat requereix de persones (joves i majors) amb actitud emprenedora, és a dir, amb iniciativa, creativitat i capacitat per treballar en equip. El desenvolupament d'aquestes habilitats és essencial per aconseguir una realització personal satisfactòria, exercir una ciutadania activa i disposar d'una bona ocupabilitat. Conscient de la importància de fomentar aquestes competències, magrada, dins de les meues possibilitats econòmiques col·laborar i ajudar amb el meu granet darena.
El mecenatge és el patrocini econòmic de la tasca d'una persona o entitat a fi de permetre'ls de desenvolupar la seva obra sense exigir en contrapartida.
Ara és diu Crowdfunding (micromecenatge)
1) Fa quasi 4 anys (2014), un jugador de raspall i estudiant (Ricard) em fa la pregunta:
Ens ajudes? (aleshores “pilotaveu”) Un projecte innovador, obert a tothom i a la necessitat d’informació sobre pilota valenciana
2) Un estudiant  doposicions (Jordi) em pregunta:
Ens ajudes? volia col·laborar en un projecte molt bonic : una ultramarató
3) Ara farà mig any, vaig descobrir i conéixer una professora (Laura). Vam parlar de molts temps i em va obrir els ulls per què calia evitar la desaparició de l'ovella guirra . El Col·lectiu l'Esquella o Esquellana (més que llana) vol recuperar i fer valdre la llana de les ovelles valencianes, dignificar l'ofici de pastores i pastors així com recuperar el passat tèxtil del nostre territori.
4) ara un estudiant (Lluís) em torna a preguntar:
Ens ajudes? Vol dur a terme un projecte cultural, de difusió del món vitivinícola, en la nostra llengua,

L'AJUDES?
 
 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog