la fotografia de l’amic Salva Malonda Vidal (un palmissó fent fotos, un diumenge pel matí, per Albaida) ens mostra la instantània de la solitud del caminant (dins d’un món tan global) en busca del seu destí. La vida és una anarquia en la qual res no s’acompleix del tot i res no arriba mai a la fi.
És la tragèdia o la comèdia de la vida?
La tragèdia és un gènere dramàtic en el qual el protagonista de l’obra s’enfronta al seu propi destí i rep un aprenentatge a través del seu sofriment;
La comèdia té un argument d’embolics i confusions i sempre acaba amb un final feliç.
La paraula anarquia  deriva del prefixe grec ν- (an), que vol dir «no» o «sense», i de l’arrel arkhê (en grec ρχή, «origen», «principi», «poder» o «mandat»). L’etimologia del terme la podem entendre, d’una manera general, com allò desproveït de principi director i d’origen (= absència d’apriorisme). 
10 de maig

tot es veia borrós i anàvem palpant les parets cada vegada que fèiem un pas. El lloc era humit i silenciós fins que escoltem la veu del guia que ens diu... aneu en conte que ara vénen escalons, ho notareu amb el “mamperlà”....de colp i volta, el silenci es convertí en prou de “rebombori”...sis més un foren els escalons que provocaren el “set” del vestit de guia al ensopegar amb el mamperlà i caure escales avall.
mamperlà : llistó de fusta que és col·loca horitzontalment per a limitar i formar l’aresta de cada escaló d’una escala, repisa de balcó, sòl de la llar
rebombori: soroll molt fort i confús produït per gent en aquest cas per l’acció de parlar tots d’una mateixa cosa insistentment i amb excitació
set : esgarrada angular feta a una peça de roba
12 de maig
 
amb el permís del guionista (encara que no crec que el Sr. Laverty llegeisca aquestes lletres), jo haguera canviat el final de la pel·lícula : quan mor el iaio, l’incinere i escampe les seues cendres en l’olivera empeltada d’un ullastre que planta la seua néta. Un arbre, fins ara (l’altre dia ho comentava, per gener, el nom d’un bacteri que mata l’olivera: la “xylella fastidiosa”), sempre verd, el qual té un creixement lent, és molt longeu i molt gruixut, retorçat i nuós. La seua fusta és dura i homogènia mostrant-mos boniques vetes i, amb el pas del temps, crea belles formes escultòriques com els ulls i la boca oberta que la nostra imaginació ens fa veure en el film.
Un arbre mediterrani i, per què no dir-ho, també mític : - per als jueus de l’Antic Testament, símbol de pau i reconciliació (recordeu a Noè, el diluvi, el colom i la branca); - per als romans, oli de massatge; - els grecs, honoraven als seus herois olímpics amb branques d’aquest arbre.
Sí, passareu una bona estona amb aquesta història sobre espolis de la Sra. Bollaín  on es parlen de molts temes universals d’una manera senzilla, sense aclaparar : sentiments entre parents, estimar la natura, amistat sense preu, joventut i vellesa, xarxes socials, corrupció i materialisme.
És un conte, però és un conte real (comèdia i drama)
I com diuen els majors: “Este arbre no és nostre, no el podem vendre. Trasplantar un arbre vell és un fet antinatural, la mateixa definició d’arbre és la d’un individu arrelat a un territori”
olivera (valencià), olivo (castellà), oliveira (gallec), olibondoa (euskera), olivier (francés), olive tree (anglés)

                                                                                                                                             20 de maig  
estic fent-me el bombonet del matí quan entra i ens diu bon dia a tots. Em fixe en ell i li veig “mans de llaurador”.
– Posa’m la tassa de llet que ja la tinc guanyada.
I comença a xerrar : em queden 18 i espere fer-los. Anit a les 12 de la nit estava en la mota (cavalló que limita lateralment) de la séquia del molí acabant de regar i aquest matí a les 6 i mitja ja estava “solfatant” (sulfatant = aplicar una solució aquosa de sulfat de coure o de preparats que en contenen, a fi de combatre diferents malures causades per fongs) les oliveres. Pel matí uns 300 litres i a boqueta-nit uns altres 300, en 5 dies arribaré als 3 mil. Ho faig així per no cansar-me i arribar als 18. S’acaba el got de llet i s’acomiada :
- Si demà ens vegem, bona senyal.
El cambrer (i jo també) encuriosits li preguntem :
- 18 què?
- Xe, recollons!! hui faig 82 anys i voldria arribar als 100.  
                                                                                                                                  10 dejuny

què et passa valencià? em pregunta el camí al veure’m tornar a trepitjar les seues pedres, el regall d’aigua de la font que tant en tant he begut, el taronger que vam plantar vora marge per a què no es gelara, els planters d’oliveres baixades de Castelló, l’enorme cirer(ara mort) que no deixava créixer a la resta, els perelloners desapareguts i/o amagats entre la malesa que agafava de prestat quan tenia fam.
El temps va i ve com si fóra la mar. Fa 20 anys d’eixos records i 40 anys des què Paco Muñoz li posara música a uns versos de Toni Mestre i hi va sortir 'Què vos passa, valencians?'  Des d'aleshores ha plogut molt i alguns pluviòmetres han rebentat de tanta pluja, d’altres més moderns quasi estan secs del poc que està plovent; tanmateix, el territori continua ahí
                                                                                                                                               20 de juny 



ho sent estimats lectors, hui no escriuré res perquè la colla d’amics albaidins m’han “sucat”( amb el sentit de : participar en una cosa traient-ne un profit) “els dos dits de front” (no tindre gaire coneixement o seny. Frenologia, pseudociència del segle XIX, la qual pressuposava que el front ample era signe d'una major lògica i sentit comú, i establia la mesura de dos dits per al mínim que una persona havia de tenir per a considerar-se-li “normal” quant a intel·ligència) fent unes lletretes nocturnes en la nit màgica de sant joan (felicitacions a ells i elles; i també a la resta, què collons!!); i malgrat, ser “mol²”(1 mol d’aigua són 18 g. d’aigua. x2 = 36 ml.) no tinc manera de treure el cap amb la “ponentada”( vent que bufa de l'oest i que sol ser molt càlid, però molt, ara mateix 36 graus) que està “amollant” (Soltar, deixar lliure) per les terres blanques i polsinoses de la secà que hi tenim per esta contornada (paratge que envolta un lloc). 
24 de juny


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog