està moll (7 de setembre), petites històries per a cors grans ( 14 de setembre), router (22 de setembre).
1.-

està moll, els jòvens,  ara diuen fangós, i no es pot anar al bancal (més de 100 litres en 4 dies) a començar a arreplegar les primeres ametles d’una “anyà”(collita) que sembla escassa en quantitat. Estic tot xopat (molt mullat) i em trobe a un home fent caragols amb les seues “catiusques” (botes d’aigua) i el poalet. Home seriós i de poques paraules, però sempre amb la llengua a punt per dir-te alguna frase que sempre recordaràs. - Pep, no el faces mala sang, la crisi ha fet que tot puje i la sequera que les fonts del terme xorren a filet. Si l’aigua i la vida està tan cara, perquè no podem fer també que ens puje la tensió i deixem de beure aigua?. Anem a fer-mos la penúltima cassalleta (seca) amb els caragols “cuentets” (fenoll i mig “ditet/cuent”) que tinc a casa ja rentats (aigua freda i sal, un parell de vegades) i “enganyats” (aigua freda i foc al mínim fins que traguen les banyes i després fer bullir l’aigua) i acabem tirant dos coets “borratxos” per a què la gent tinga de què xarrar.
2.-
petites històries per a cors grans. Al bell mig de l’Àfrica, eixe continent desconegut i oblidat, vivia una xiqueta de la tribu Massai. Un dia banyant-se en el riu, es va trobar amb un home ben alt i de parlar estrany que li va preguntar : - bona “tagda”, xiqueta. Que has vist “peg” ací un elefant? – no, no n’he vist cap!
L’home gran contestà : - oh, quina “contragietat”! i se’n va anar. La xiqueta massai va anar a avisar a l’elefant que estaven buscant-lo: – gràcies, amigueta, eixe home vol arrancar-me els ullals per a fer braçalets i anells. Avisaré a la resta.
Al cap d’una estona, pel camí de tornada a casa, el mateix home li pregunta : - has vist “rinocegont” o “cocogdgils”? i la xiqueta li contestà : - no, no senyor, no n’he vist cap. Com no, la xiqueta massai anà i avisà al rinoceront i al cocodril que estaven a prop del riu: - moltes gràcies, bonica, van contestar el dos a l’hora. A mi, va contestar el rinoceront, vol tallar-me la banya per a fer un mànec de ganivet. El cocodril li digué: a mi vol matar-me per a fer unes sabates caríssimes amb la meua pell.
Després d’avisar a uns i altres, la xiqueta massai es donà conte que s’havia perdut i damunt una pedra començà a plorar. Els plors arribaren a orella de 2 monos i una girafa. Què et passa? li van preguntar. Vaja, tu eres la xiqueta que has salvat a l’elefant, al rinoceront i al cocodril. - Per què plores? – M’he perdut. Au puja, al meu coll, li digué la girafa. A l’estar dalt de tot, va mirar a dreta, esquerra, davant, darrere i en la llunyania va veure el seu poble i sa casa. Conte contat, conte acabat!!
3.-
el seu color (engroguit) ja ens deia que estava malalt. L'havien curat un parell de vegades i pareixia que reviscolava, però al llarg d'aquest mes de setembre no caminava massa "catòlic" i tots els dies li teníem que donar la medicina (desendollar i tornar a endollar) fins que al final ha dit prou i s'han apagat les seues llums. Són 10 anys de companyia, davant dels teus ulls, tots els dies, el notarem a faltar els usuaris de la biblioteca. D.E.P. Sabíem que no té sentiments, però ha estat molt important, sense ell, hui, ens mirem a la cara i ens preguntem: - no funciona? - no ara com faig el treball? - ho sentim i demane'm disculpes, consulteu els llibres, les enciclopèdies,etc. també trobareu la informació que necessiteu. - Ja, però és que tinc que fer un treball i ens fa falta. Bé, cride per telèfon i al cap d'una estona ja tinc el nou ENCAMINADOR. S'ha fet la llum per als usuaris, i perquè no confessar-ho, per a mi també. - Encaminador? sí home, l'anglicisme "router" o com diuen al meu poble el "rúter" ja teniu de nou internet i wifi. Ai, mare, com canvien els temps!!


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog