Diuen i conten que 10 de cada 100 persones són  CC “Compradors Compulsius” . La meua innocència comercial  em fa creure (ho atribuisc) que la culpa és de la publicitat, el materialisme actual i les facilitats per comprar que ofereix internet. Aquesta setmana ho podeu comprovar amb el “divendres negre”  (jo diria ja setmana negra) que obri les portes del consumisme “excessiu” nadalenc.
Però jo no vull parlar d’eixos temes (ho deixe als experts), la pluja, el fred i una fotografia han fet que recordara una tradició perduda :
la matança del porc :
era una activitat molt arrelada en les nostres cases. Era un acte familiar i festiu perquè necessitava de moltes mans per fer-la. El carnisser no esperava que l’esmolador (ofici ambulant) apareguera pel poble perquè a casa tenia la pedra (d’oli o d’aigua) adequada per esmolar els ganivets i les destrals. Una vegada extretes les vísceres del porc , el que es feia era pesar-lo en canal amb la romana. La “romana” és una balança de braços desiguals, en la qual el cos que es pesa és col·locat a l’extrem del braç menor i s’equilibra amb un piló (pes) que es fa córrer al llarg del braç major.
Encara recorde les paraules del “Rabosa” (carnisser del poble) :
“- josep, del porc s’aprofita tot!!”
Ara, els fills, Sergi (i el seu gantxo per a dur el porc a la taula i posar-lo en decúbit lateral) i Òscar (amb la Juana i seus ingredients secrets) volen tornar treure-li profit al porc : sobrassades, botifarres, poltrotes, blanquets, ....
Una elaboració artesanal amb la sang líquida, el magre del cap, del cuixot i de la papada, amb les espècies naturals com el clau, el pebre negre i la sal i l’ús del budell de l’intestí gros perquè és més resistent a les altes temperatures de la cocció. Així s'ha anat elaborant l'embotit al llarg del temps, aconseguint conservar el producte de forma natural.
Què més cal?

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog