L'embassament d’Isbert se situa en el riu Girona més concretament en la part final del barranc de l'Infern. Ja es venia albergant la possibilitat de controlar i emmagatzemar les aigües del riu Girona fa molt de temps. Prova d'això, la tenim en les notes preses pel Botànic Cavanilles en el seu viatge realitzat a la nostra comarca l'any 1792 on descriu la possibilitat d'una hipotètica construcció d'un pantà en el seu llit, així com les condicions geològiques del terreny.

La seua presa va ser projectada a la fi del s.XIX (1875) i va ser construïda entre 1928 i 1944. La història de la presa d'Isbert, situada en l'estret del barranc, va suposar un desastre anunciat. Es va construir la presa sobre un terreny càrstic permeable que filtra tot l'aigua que acumulava la presa, evitant la seua acumulació.

La CHJ reprén el projecte per a augmentar l'alçària del pantà de 21 a 60 metres i impermeabilitzar l'actual got de l'embassament. La proposta que ha représ ara la Confederació Hidrogràfica del Xúquer ja venia arreplegada en el pla Hidrològic de 1995 on es projectava augmentar l'alçada de la presa dels 21 metres actuals fins als 60, amb la qual cosa la capacitat de l'embassament d'Isbert, que és de 600.000 metres cúbics, es multiplicaria per deu. Els tècnics de la CHJ, segons la Plataforma, estan demanant informació per a iniciar la redacció del Pla director, les directrius de la qual estarien acabades en 2010, amb la qual cosa el projecte d'ampliació d'Isbert podria estar redactat en 2014....(?) estem a 2025 i sense cap noticia nova al respecte.

Sempre m’ha admirat aquesta obra humana. Tanque els ulls i veig la imatge del salt de l’aigua per dalt de la paret, sent el soroll de l’aigua entre les roques i note com les gotes d’aigua em cauen damunt i em xopen de dalt a baix.

Puntualització : jo escric “Isber” (sic Isbert) perquè no tinc clar la seua grafia. “Isber” per a cert estudiosos vol dir “eixida d'una vall acongostada”, és a dir, pas estret i profund entre muntanyes. Per a altres “al capdamunt de les vimeteres, dalt dels aiguamolls de la vall”, el vimen és una branca prima, llarga i flexible de la vimenera i d'altres espècies de salze, que s'usava en la cistelleria.

Si voleu saber un poquet més de la seua història, teniu 3 posts en el blog “pilota fulls de paper” etiquetats amb les paraules : embassament, pantà Isbert, riu Girona.

La paraula “post” en l'àmbit digital es referix a una publicació de contingut que pot incloure text, imatges, vídeos o enllaços, i que es compartix en plataformes de xarxes socials, blogs o llocs web.

http://josepmoll.blogspot.com/2010/12/el-llibre-la-primera-confederacion.html

http://josepmoll.blogspot.com/2010/12/segons-la-revista-dobres-publiques-del.html

http://josepmoll.blogspot.com/2010/12/partir-de-1928-es-restablix-de-nou.html

Recordar per no oblidar.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog