Entre reixes i balcons.
Ferrer, forjador, manyà. Sinònims dun ofici encara no perdut del tot perquè encara es fan elements decoratius, però que probablement té els dies contats. Lofici de ferrer i les seues tècniques de forja necessita molt daprenentatge, un bon coneixement de com es comporten els metalls i també dun cert gust artístic. El ferrer havia de conèixer amb precisió  els tractaments tèrmics denduriment (tremp) i ablaniment (recuita).  El panorama és bastant desolador.
Estem parlant de la transformació manual dels metalls, especialment el ferro, durant segles un ofici cabdal per a fabricar objectes i ferramentes.  Amb laplicació de calor, el ferrer donava forma a les peces de ferro, doblant-les damunt lenclusa amb lajuda de martells, malls i tenalles. El seu taller es deia ferreria i era on tenia la farga (fragua)
Tenim el territori ple de topònims els quals són el seu vestigi : Ferrada, Ferradura, Ferrer, Ferreret, Martinet, Montferrer, etc.
1 de desembre: Sant Eloi, quan era petit era xiquet, de mitjà va ser manyà, de mitjancer va ser ferrer, i de gran va ser sant. Patró dels qui treballen el metall.
locucions/refranys:  estar con un ferrer sense carbó”, ferrer, ferrer, fes ton mester, el ferrer de Tibi, ferrant ferrant perdé lofici.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog