Què puc fer i trobar en una biblioteca pública i
 en un arxiu municipal del segle XXI?  
Albaida

Som realistes i es detecten dificultats per aconseguir entre els no usuaris un major interès i gust per la lectura. Solem escoltar la frase : No tinc temps per a llegir! No cal que vaja a la biblioteca!

Les biblioteques públiques tenim un accés públic i gratuït a la cultura. Les biblioteques públiques del segle XXI no som un magatzem de llibres i no volem acabar convertides en dipòsits de cadàvers del coneixement on s'emmagatzemen milers de llibres. Tot el contrari, hem estat capaços d'evolucionar i adaptar-mos al nostre entorn i intentem ser un lloc on es puga fomentar l’hàbit lector per a totes les edats. La biblioteca pública s’ha convertit en institució dinàmica on responem a les noves necessitats plantejades en el nou context de la societat del coneixement i la informació (TIC). Això significa una major i millor atenció al públic, nous fons bibliogràfics i multimèdia, així com equipaments informàtics.

És un espai públic definitiu, lloc d'esdeveniments i trobades inesperades. Anar a la biblioteca és un viatge. En la biblioteca hui trobes de tot (físic i virtual): llibres (paper o digital), diaris, revistes, dvd, cd, contacontes, bibliopiscina, wifi, accés a internet, webs, xarxes socials, etc. La biblioteca som un entramat de múltiples itineraris amb un gran potencial transformador. No importa tant la destinació com el trajecte recorregut.
La biblioteca pública és la casa de tots. La biblioteca pública es configura com un espai acollidor on cadascú pot trobar el seu lloc, el seu racó. La tradició nòrdica, en aquest sentit, és clara: les biblioteques públiques es configuren com un espai domèstic.
La biblioteca s’adapta al que passa dia a dia al poble. Creiem que la biblioteca és un bon lloc per vindre a connectar-se amb el món. Formació i oci agafats de la mà. 


ArXiu
AlbAidA

L’Arxiu Municipal d’Albaida (A.M.A.) es troba situat en la planta baixa de l’Ajuntament, Plaça Major, 7. S’entra per la porta de la biblioteca i tenen el mateix horari. Ocupa dues sales contigües. És un servei públic de caràcter administratiu especialitzat en la gestió i el tractament de la documentació, en la seua custòdia i divulgació. 

            per llegir llibres i consultar la Internet tenim la ....
el lloc on es guarden els documents és l’...

            No sabem la data exacta de la seua creació. Es podria dir que l’origen  es centra a l’Edat Mitjana quan la Reconquesta de Jaume I va donar pas a la creació d’una Universitat o Consell en Albaida.  Albaida, esdevinguda Vila Senyorial, l’arxiu anà incrementant-se i des del punt de vista geogràfic, la documentació de l’arxiu no es restringia a la Vila d’Albaida, ja que s’ampliava al territori ocupat pel senyoriu: el llogaret cristià vell de El Palomar, i els nuclis moros, després repoblats de l’Aljorf, Atzeneta, Benissoda, Bufali i en menor mesura Carrícola. 

On i en quin edifici està situat l’arxiu municipal? ...
- quin horari té? ...

            L’A.M.A. el tenim dividit en 2 grans àrees :
1- administrativa o de gestió (62 m²),  on tenim la documentació posterior a 1924  que està ordenada i classificada d’acord amb el Quadre d’Organització de Fons Administratius publicat en l’Ordenança Reguladora dels Serveis d’Arxiu i Biblioteca Municipal (aprovada l’any 1999, modificada en 2011 i actualitzada en  2014). Ocupa més de 500 metres lineals amb més de 2mil caixes;
 2-històrica (A.M.A.H.), que cobreix les dates entre 1283-1924, on s’inclouen els pergamins (documentació en pell d’animal, 1283-1668) amb un total de 556. En total són 534 caixes que ocupen 62,30 metres lineals en 25 m².


Restauració de documents : amb la finalitat de no perdre la informació i afavorir la conservació del patrimoni escrit tenim que procedir a restaurar aquells documents en mal estat. El clima mediterrani a la Comunitat Valenciana experimenta al llarg de l’any grans oscil·lacions de temperatura i, a la vegada, una alta humitat relativa. Aquests dos condicionants provoquen una inadequada conservació de les peces documentals (proliferació de microorganismes que danyen en gran mesura el nostre material bibliogràfic). D’altres factors que desencadenen el deteriorament són: la pols, les tintes (s’oxiden alliberant quantitat de pigments) 

- quins dos factors principals influeixen en la conservació de documents? ...


més informació sobre l’A.M.A. en :

                       
Article publicat en el llibre de festes d'Albaida 2018.Josep Moll

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog