les ànimes i tots sants

Silenci,por i amenaces...

 

            Com a bibliotecari més enllà de la meua tasca tècnica, tecnològica i processal dec ampliar els meus ulls cap a la funció social : ajuda immigrant, lluita contra la censura, defensa drets humans,i un llarg etcètera . Tanmateix, de poc serveix aquest ventall de paraules si no poden ser escoltades o llegides quan ens enfrontem davant una doble moral i la censura que certs governs imposen.         

            M’expresse així, després d’assabentar-me de la notícia que als EEUU no poden gaudir del discurs de Fernando Báez, director de la Biblioteca Nacional de Veneçuela, perquè el govern d’eixe país està posant entrebancs en la presentació, en la seua versió en anglés, d’ Historia universal de la destrucción de libros.

            Aquest bibliotecari i escriptor, de gran prestigi universal, el govern nord-americà no li concedeix el visat d’entrada i a més a més, l’editorial que publica el llibre junt a les llibreries que el fan redolar estan essent “pressionades” ( que dolcet queda) per exercir el dret democràtic a la informació i el coneixement.

            Poc podem fer al respecte. Però, tenim sort, “les paraules” no necessiten permisos d’entrada i gràcies als mitjans actuals : les notícies arriben a totes les parts. Així ens hem pogut assabentar de la censura i la coacció contra la lliure difusió de la cultura d’un país “presumiblement modèlic”  i tal vegada, al veure’s importunat, el “poderós mostre la seua debilitat”, i si de cas, aquesta denúncia del llibre sobre la destrucció del patrimoni cultural arribe a molta gent. Per nosaltres que no quede

 

  a Espanya : principi segle XX fins Guerra Civil. El tenim a la biblioteca d’albaida

 

a Espanya publicat per l’editorial Destino l’any 2004

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog