Natura, etnografia, cultura. El nostre poble ha de tenir una política de conservació i protecció.Els nostres avantpassats van desenvolupar un model de territori que va modelar el nostre paisatge amb dues activitats principals : agricultura i ramaderia. Això ha passat a la història oral dels nostres majors perquè en pocs anys no quedarà res deixe paisatge. La ramaderia ha desaparegut i, respecte a lagricultura, no es pot lluitar individualment contra conreus intensius i hem anat a parar a què les cireres es venen a les portes de les cases, les ametles estan dins duna bombolla de producció (en tres anys , més de 24 milions de planters en noves finques mecanitzades, en regadiu i florida tardana) i loli sembotella. Vivim temps de noves economies amb nous serveis. Gran transformació. El debat pot ser llarg respecte a la continuïtat de les activitats tradicionals o no. El que sí tinc clar és que el nostre terme ha dintentar ser sostenible. Com? No ho se. Podem obrir el debat. Limportant flux de visitants turístics, en moments concrets de lany, deu ser objecte duna adequada canalització de respecte als veïns i al medi natural.
Com laltre dia us dia, moltes vegades em quede més en el context que en lobjecte. Hui, llig en el diari la paraula andola. En eixe moment el meu cabet comença a recordar les iaies endola(d)es que hi havia al poble. Totes de negre, fins i tot amb el mocador al cap. Portar dol, era anar (vestir-se) de negre, inclús collint cireres!!.La paraula andola, ens diuen els experts, pareix ser que vinga  duna mescla del llatí ambulare (anar) i l’àrab gandura (dona coqueta). El sentit originari de la paraula era la manera de caminar. Però ara, segle XXI, vol dir lloc indeterminat (en castellà andurriales).Més cosetes sobre el dol en :  http://josepmoll.blogspot.com.es/2014/02/la-frase-comentada-arran-dunafotografia.html
El Parranda passa per lera i li pregunta a la tia. Els xicons ja han acabat destudiar? Enguany va tot avançat i necessite gent per a demà "anar a fer  la "camamirla. Que agafen el barret, les corbelles i que posen la cassalla i el meló en la cisterna; així, a migdia està ben fresc. Hui té pinta de què anem a suar la gota grossa....em desperte del somni. Els experts em cometen que la terra encara està fresca i es pot llaurar. La pluja d'enguany també es veu en el groc de les flors de la foto (camamirla, camamilla o camamil·la). Un ratet de lectura, unes cervesetes amb els amics, vesprada de cinema amb la dona i cap de setmana que ha volat. El cap de setmana es per recordar-mos que el pa es fa amb farina. Elemental. Senzill. No ho oblideu. No ho rebutgeu. 

El progrés, les modes i el pas dels anys ha fet que bastants oficis hagen desapareguts inexorablement. No sols oficis, hi ha feines que he vist aquest weekend i les quals també tenen els  dies contats. Són feines senzilles i diàries que a la gent de la city ja no els diu res, però si als que vivim als towns: - anar a comprar al quiosc la press escrita; - veure a dos dones, una amb  la hairdresser o arruixadora de tota la vida i la seua flor (cassoleta plena de foradets) i laltra amb un poal en una mà i laltra mà ruixant la vorera i el carrer de davant sa casa, respectivament; - esperar el bus perquè la línia amb la crisi ha fet que ja no passe cap autobús pel poble; - anar a loficina del banc o caixa a cobrar la pay o traure diners perquè els que manen han deixat que tancaren quasi totes les oficines o deixaren sols caixers automàtics. Ara tot és cash; - jugar al carrer; - seure al carrer, en chairs, amb els teus veïns i prendre la fresca..... (etcètera)...podeu afegir més que us vinguen al cap.Fa quatre dies els nostres pares i mares ens deien ha nascut amb un pa baix del braç”, em sona a xinés, escriu amb bona lletra i sense faltes o ix al carrer a jugar. Ara, en la segona dècada del segle XXI, ni pa, ni xinés, ni carrer i escriure amb abreviatures. El món evoluciona i avança més apressa que el nostre rellotge vital: naixen amb una tablet connectada 24 h., són polyglots, juguen a la play en casa i fan més de dos-cents pulsacions per minut.


Diuen i conten que els valencians som del pensat i fet, però els valencians del sud (marina alta) també estem regats amb la mateixa aigua. Em criden per telèfon, mhan dit que hui véns al poble, no tens cap excusa, a les 9 i mitja a esmorzar al bar. Lesdeveniment no ha tingut que crear cap grup de whatsapp ni cap evento en les xarxes socials. El boca a boca ha funcionat i la taulà ha anat creixent exponencialment al mateix ritme que lentrepà dalbergínia amb cansalà de la panxa, adobats i amanides. Aquesta vegada ens em portat bé i a les 12 de migdia ens alcem de taula; Diuen i conten que em de respectar les tradicions, però permeteu-me que em pregunte, quines? Les imposades per una dictadura que encara està amagada en el subconscient dels nostres majors ? no cregueu que en el segle XXI, la joventut pot elegir democràticament, quines són eixes tradicions?; Diuen i conten que on hi ha  sempre queda, puix en el meu cas, res de res, acabe de jugar al futbolí i si es fixeu el marcador diu tot el contrari : 2-7, golejada. Jo sóc el de roig 😉 Diuen i conten que els amics són la família que es tria; i que la família és fer-se! Poc parlem d'uns i altres, dels que formen part del nostre dia a dia. Gràcies per estar ahí!!
Bon estiu!! Gaudiu de llegir en paper, telèfon mòbil, ordinador, tablet!!  i també descriure correctament !!!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog